Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pomanjšanje dojk


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni! Že nekaj časa se ukvarjam z mislijo, da bi si pomanjšala dojke, saj sem shujšala 40 kg. Zanima me, kako takšen poseg poteka, se vstavi kakšen vsadek za lepšo obliko, kako dolgo po posegu je potrebno mirovati, koliko takšna operacija v Sloveniji stane, ali se lahko pojavijo kakšne komplikacije. Najlepša hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovani,

pri pomanjšanju dojk se odstrani del tkiva in visečo dojko dvigne in preoblikuje. Če so vaše dojke prevelike ali dovolj velike seveda ne potrebujete vsadkov. Mladostno obliko dosežemo samo s preoblikovanjem obstoječega tkiva. Viseče in izpraznjene dojke, ki ne napolnijo želene košarice v nedrčku, moramo povečati z vsadki in zategniti odvečno kožo. V redkih primerih, ko je dojka le minimalno povešena, lahko pokončno obliko dosežemo le z vstavitvijo primerno velikega vsadka.

Če prav razumem vaše vprašanje, so vaše dojke prevelike in povešene. Za vas najbolj primerna operacija je redukcijska mamaplastika. Operacijo navadno opravimo v splošni anesteziji. Odstrani se dogovorjeni delež tkiva dojke in pomanjšano dojko dvigne na prsnem košu. Bradavico in kolobar prestavimo na višje mesto. Brazgotine potekajo okoli kolobarja in čez spodnji pol dojke v gubo pod dojko. Dolžina brazgotine v gubi pod dojko je odvisna od stopnje povešenosti dojke. Običajno po operaciji prespite eno noč v bolnišnici. Pred odhodom domov odstranimo drenažne cevke, če so bile uporabljene. Bolečine po operaciji niso hude, blažite jih s predpisanimi analgetiki. V službi izostanete en ali dva tedna, odvisno od vrste dela. S športnimi aktivnostmi morate počakati približno mesec dni. Po operaciji je priporočljivo nekaj tednov nositi športni nedrček. Kasneje ga zamenjate z običajnimi, ki jih kupite po novi meri in obliki dojk. Brazgotine je treba sprva masirati in ščititi pred soncem. Največkrat so končne brazgotine zelo tanke in ko zbledijo komaj opazne. Zgodnji zapleti so krvavitev, infekcija, podaljšano celjenje ran, nekroza kolobarja in bradavice. Pozni zapleti so manjša asimetrija dojk in slabša občutljivost bradavic. Zapleti so zelo redki in jih mora znati reševati vsak plastični kirurg.

Stopnja zadovoljstva po pomanjšavi dojk je statistično ena najvišjih primerjano z vsemi estetskimi operacijami. S pomanjšanjem dojk odpravimo omejitve, ki jih velike dojke predstavljajo pri športnih aktivnostih. Včasih se izboljša drža in zmanjšajo bolečine v vratu in hrbtu. Nekatere ženske trpijo zaradi pozornosti, ki jo pritegnejo ogromne dojke in so po operaciji bistveno bolj samozavestne, zaradi primernejše velikosti in lepe oblike. V Sloveniji stane pomanjšava dojk med 2500 do 4000 EUR, odvisno od težavnosti primera, vrste anestezije, oskrbe po operaciji in ustanove.

Lep pozdrav!

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.