Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

MR hrbtenice, razlaga izvida


Vprašanje:

Zaradi bolečin v prsnem delu in hrbtu sem vam enkrat že zastavil vprašanje. Ker bolečine ne ponehajo kljub terapijam, sem opravil MR TORKALNE HRBTENICE. Izvid se glasi in sicer: Korpusi vretenc kažejo marginalno osteofitno opozicijo. Angiolipom Th11. Signal iz diskusov je T2 hipointenziven. V višini Th1-TH2 kontura diskusa je malo bolj izbočena posterolateralno levo. Ali bi mi lahko razložili pomen ugotovitev in kaj povzroča bolečine? Ali priporočate odstranitev angiolipoma Th11, oziroma kakšno zdravljenje mi predlagate. Za odgovor se vam v naprej lepo zahvaljujem. Lep pozdrav.

Odgovor:

Z ozirom na to, da se na ortopeda čaka dalj časa, je morda odgovor vseeno smiseln.
MR je pokazal tri stvari.
1.telesa vretenc prsne hrbtenice imajo izrastke, ki štlijo proti sosednjim vretencem (osteofitna opozicija). Ta problem povzroča vnetja in bolečine in je verjetno v vašem primeru vzrok za probleme.
2. Angiolipom - MR je pokazal strukturo (niste povedali, koliko je velika), ki je značilna za žilno-maščobno spremembo. Ne znam odgovoriti ali presoditi, če jo je potrebno odstraniti; to bo moral presosiditi, odločiti ortoped. Vsekakor, če gre za angiolipom, potem ni nevaren in ga sam ne bi dovolil odstranjevati.
3. V višini med prvim in drugim prsnim vretencem je hrustančna ploščica nekoliko (to pomeni NE VELIKO) izbočena nazaj in vstran. Izvid ne govori o pritiskanju na kakšno strukturo, živec ali hrbtenjačo. Torej verjetno ta podatek ni veliko pomemben.
Ortoped mora podati svoje mnenje, ki ne more biti veliko drugačno od mojega.

Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.