Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Izvid gastroskopije in kandida


Vprašanje:

Spoštovani, pred kratkim sem bila zaradi prebavnih težav napotena na gastroskopijo. Ob pregledu je zdravnica naredila biopsijo požiralnika, izvid pa je sledeči: Regularen večskladen ploščat epitelj. Povsem po robu biopsije je v sluznici mononuklernoceličen ter deloma tudi granulocitni vnetni infiltrat, na površini pa je prisotna para in hiperkeratoza. V tem področju je tudi nekaj struktur podobnih sporam in hifam glivic.

Lepo vas prosim, če mi lahko pojasnite izvid, kaj nakazuje, kakšno je eventuelno zdravljenje, če bo to potrebno. Na kak način se znebiti prisotnih glivic, za kakšno vrsto glivic gre in ali so lahko razsejane tudi po drugih delih telesa? Ali so prisotne spore in glivice lahko vzrok težav, ki jih imam poleg tistih z želodcem (občutek zadebeljenosti v grlu, nočno dražeče kašljanje, slabo splošno počutje, utrujenost, zaspanost). Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Odgovor:

Spoštovana. Odšli ste na gastroskopski pregled, ker ste verjetno imeli neke težave. Biopsija je pokazala vnetje želodčne sluznice, kar govori mikroskopski opis sprememb, ki ga navajate. Glivične okužbe v prebavilih so ponavadi razraščena kandida, ki je normalna flora v celih prebavilih. Lahko je, seveda, to tudi razlaga za splošno utrujenost, slabo počutje, zaspanost. Prav tako vnetje želodca lahko povzroča refluks kisline navzgor v požiralnik in v usta, kar povzroča točno ta dva simptoma, ki jih navajate:občutek zadebeljenosti v grlu, nočno dražeče kašljanje.

Niste navedli, ali je na izvidu gastroskopije omenjen ta refluks, ki mu na kratko pravimo GERB (gastroezofagealna refluksna bolezen). Ta refluks kislo želodčno vsebino pripelje v požiralnik in usta, kjer je medij alkalen, torej nasportno od kislega, kar povzroča kemično vnetje.

Rešitev vašega problema je kratkoročno seveda relativno enostavna. Potrebujete eno od številnih zdravil za zmanjševanje kisline, krajši čas in zaradi prisotnih glivic morda eno terapijo za zmanjševanje ali delno uničenje glivic.

Dolgoročno pa, če gre za GERB, pa je potreben dietni režim in še kaj. Dobijo se pisna navodila.
Lepo pozdravljeni.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.