Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pomoč pri oteklih nogah


Vprašanje:

Pozdravljeni, zanima me, kaj bi lahko najbolj pomagalo proti oteklim nogam? V lekarni so mi priporočili čaj njivske preslice. Ali je še kakšno zdravilo brez recepta, ki bi pomagalo, kaj bi bilo najboljše ta trenutek narediti?? Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani! Z ozirom na to, da govorite o oteklini obeh nog, zelo verjetno ne gre za problem tromboze, ki je skoraj vedno samo na eni nogi, ampak gre za problem sistemske narave, torej celega telesa.

Gospod, nič niste povedali o sebi, o boleznih, ki jih morda imate, zato moj odgovor ne more biti kvaliteten, uporaben. V takih primerih se počutim, kot duhovnik, ki pridiga zelo na široko in se vsak lahko najde v njegovi pridigi. Tudi sam lahko govorim o vseh možnostih, pa bo ena sigurno držala tudi v vašem primeru.

Možnosti so tudi krčne žile (varice) na obeh nogah, kar ponavadi tudi ni simetričen problem na obeh nogah enako.
Bolj verjetna je bolezen srca, zaradi česar nogi enako otekata. Ali pa morda zdravilo, ki tudi povzroča otekanje nog.

Če bi pa samo odgovoril na vaše vprašanje, potem pa vsekakor je njivska preslica diuretik, ki preko ledvic poveča izgubo vode iz telesa in s tem lahko zmanjšate otekanje nog. Enak učinek ima menda petršilj, ali korenine regrada. Vsekakor bi pomagala hrana z zelo majhno vsebnostjo soli (malo oz. manj soli) in tudi povijanje nog od spodaj navzgor do kolena z elastičnim povojem.

Vendar gospod, zakaj bi se stvari amatersko lotevali sami, če pa bo vaš zdravnik ta problem s kakšnimi tabletami enostavno rešil. Potrebna je postavitev diagnoze in potem prava terapija.

Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.