Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Občasno tresenje roke


Vprašanje:

Sem moški star 45 let in se zdravim za sladkorno bolezen tipa 2 ter za povišan pritisk. Lani sem bil pri nevrologu zaradi omotice, dal me je na slikanje vratnega ožilja in ožilja glave, ki ni pokazalano ničesar. V zadnjem času, vsaj že kakšnih 4-5 mesecev, pa se mi občasno trese leva roka, v mirovanju se mi ne. Ko primem skodelico ali kaj drugega v roko, tudi ne. Imam občutem neke šibkosti roke v primerjavi z desno roko. Hoja je normalna prav tako tudi vse ostale funkcije. Se mi zgodi, da se mi ob razburjenju, ko se dvigne adrenalin, nekaj časa tresejo obe roki in po kakšnih 20 minutah se sami od sebe umirita. Občasno imam občutek, da se mi trese celotno zgornje telo, kot pri občutku, ko človeka zebe. Prav tako imam večkrat občutek tresenja leve roke, čeprav tega na pogled ni videti. Res je, da veliko razmišljam v smeri Parkinsonove bolezni in kontroliram vsak gib leve roke in se dozdeva, da se vedno bolj trese, čeprav drugi pravijo da ne. Veliko stvari prebereš na internetu in te kar potegne med simptome. Zanima me vaše mnenje. Iskrena hvala za vaš odgovor

Odgovor:

Spoštovani,

tremor ali tresenje rok ima lahko številne vzroke- obstaja parkinsonova bolezen, za katerero je značilen tremor, ki ponazarja štetje bankovcev.

Vaš tremor nekako ne gre v ta sklop, pravite, da je občasen. Niste točno napisali, kdaj se pojavi. Verjetno gre za esencialni tremor. Z besedo esencialen medicina poimenuje bolezni, za katere ne ve vzroka, takšen je npr v večini primerov tudi povišan krvni tlak. Ta mladi bi rekli "kr neki je krivo". Morda ste napeti, morda vas skrbita vaši osnovni bolezni, morda niste čisto zadovoljni sami s sabo. Ali vas bolezen kaj ovira v vsakodnevnih aktivnostih? Brskanje po internetu včasih povzroči več hudega kot dobrega, saj se človek povsod najde in ni več kritičen. Največ velja osebni kontakt z zdravnikom.

Lep pozdrav!Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.