Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Nespečnost in nemirne noge


Vprašanje:

Sem upokojena, imam 60 let. Zvečer lahko zaspim, toda po kratkem času se zbudim, imam nemirne in hladne noge, pred leti sem imela operacijo ven. Noge me ne bolijo, sem dokaj zdrava. Zjutraj sem v redu, lahko bi spala, pa zaradi varstva vnukice ne morem. Pozno hodim spat, tudi po polnoči. Še druga stvar, ki me skrbi, je izrazita bledica na obrazu. Bila sem na gastroskopiji in UZ trebuha, toda razen HB v želodcu in posledično gastritisa nič posebnega. Po terapiji mi ni mnogo boljše, še vedno zjutraj jemljem zdravilo. Kako dolgo naj ga jemljem, ali lahko po potrebi vsak drugi dan? Jemljem tudi  kapljice za oči, ali je možno, da to kaj vpliva name (slabosti, bledica). Drugače imam urejeno življenje, toda zaradi nerednega spanja so se pojavili podočnjaki. Lep pozdrav in hvala!

Odgovor:

Spoštovani,

nanizali ste kar nekaj težav. Na hitro bi ocenila, da se malo preveč naprezate. Verjamem, da vam je varovanje vnukice v veselje, ampak morda bi gospa vaših let začela razmišljati o tem, da ji življenje tudi kaj podari brez truda. Nikakor ne mislim, da se ne smete razdajati, to je verjetno v vaši naravi. Ampak očitno si ne date miru, če hodite spat ob polnoči.

Nemirne noge so poseben sindrom in jih povezujemo z motnjami venskega obtoka (oviran odtok krvi iz spodnjih okončin, npr., ko veliko stojimo ali sedimo). So pa nemrne noge tudi pogosto spremljevalec tesnobnosti, tega se premalo zavedamo. Obstajajo zdravila za ta sindrom nemirnih nog, verjetno se boste s svojim zdravnikom o tem pogovorila, najprej pa pri sebi razčistite ali vam je vse, kar počnete v veselje ali ste tesnobni in se morda bojite jutišnjega dne. Premalo podatkov imam, da bi lahko kaj več rekla.

Težave z želodcem so očitno kronične, menim, da ste z antibiotiki HP iz vašega želodca pregnali,zdravilo se jemlje ali redno ali v ciklusih par nekaj dni, odvisno od težav. Težko bi rekla, da kapljice za oči vplivajp na bledico, ta je verjetno posledica zgorj naštetega ali pa vaša posebnost. Če niste slabokrvni, naj vas bledica ne skrbi.

Lep pozdrav!