Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Razbijanje srca


Vprašanje:

Pozdravljeni! Že nekaj mesecev se zbujam zelo utrujena, ker ponoči občutim nenormalno bitje srca in tudi občutek težkega bremena na prsih. Po tem pojavu, sledi močno tresenje nog in seveda strah, ki me hromi že dalj časa. Te simptome opažam po dolgem zdravljenju neplodnosti, vendar ne v tako hudi obliki. Zelo me skrbi, ker so mi v bolnišnici, pri EKG-ju povedali, da imam znake tahikardije ali nekaj podobnega. Zanima me, ali je to povezano tudi s tem, da ima moj oče aritmijo srca. Ali se lahko zgodi, da mi srce odpove? Hvala za Vaš odgovor.

Odgovor:

Spoštovana gospa!

Motnje v ritmu srca so seveda lahko tudi dedne. Govorimi o aritmijah in tahikardiji. Aritmija je neritmično, neenakomerno delovanje srca, tahikardija pa je prehitro delovanje srca, torej preveč udarcev na eno minuto. V bolnici so vas v ta namen pregledali in pač postavili diagnozo tahikardija. Kadarkoli smo preobremenjeni, tudi psihično in v stresu, se delovanje srca pospeši, saj se mora pripraviti na večje napore, na večjo cirulacijo. V teh primerih ponoči ta informacija ni realna, da bo potrebna večja cirkulacija, večji napor, da bo potrebno več kisika za tkiva zaradi pričakovanejga napora, zato je potrebno z zdravili malo pomagati, preprečiti, da srce ne bo po nepotrebnem podivjalo in nas poleg tega še dodatno vznemirjalo. Osebni zdravnik vam bo napisal zdravilo, ki bo prepričilo tahikardijo in boste zopet mirno spali. Veliko stvari se dogaja v naši podzavesti ob problemih, ki jih imamo in srce odreagira po svoje. Obstaja seveda tudi možnost upirabe anksiolitikov, pomirjeval v manjših odmerkih, a to ni primerno za daljšo uporabo.
Ko boste probleme v sebi nekako rešili in se sprijaznili sami s seboj in svojim zdravstvenim stanjem, se bo tudi živčni sistem v telesu, ki mu pravimo avtonomni živčni sistem, stabiliziral in ne bo več teh problemov. Vsekakor pa vam svetujem, da opravite še pregled pri kardiologu, da se izključijo vsa obolenja srca in potrdi, da je vaše srce zdravo in da gre le za to, o čemer vam pišem. Kar pogumno.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal