Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kronično vnetje grla in petje


Vprašanje:

Spoštovani, že kar nekaj let imam težave z grlom in glasilkami. Pred leti sem v moškem pevskem zboru lahko pel prvi tenor, sedaj lahko največ eno kitico, potem mi pa grlo dobesedno stisne in ne spravim več ven primernega glasu. Bil sem že na pregledu in ugotovljeno je bilo, da imam kronično vnetje grla in, da za to bolezen ni terapije. Ker bi rad še prepeval vas sprašujem, kako naj si pozdravim grlo in glas? Za odgovor prisrčna hvala !

Odgovor:

Spoštovani gospod,

ob branju vašega vprašanja ne morem drugače, kot da odgovor razdelim na dva dela:

1) Gre za zdravstveni problem.
Nikakor si ne mislim, da vem več od specialistov ORL, ki so vas obravnavali in pregledali ter ugotovili stanje, ki ga navajate. Mislim, da imate pravico še do enega mnenja, še do enega pregleda, kjer bi lahko postavili enako vprašanje. Vedno sem vesel, ko pacienta pošiljam na preglede in prinesejo izvid, da ni kaj hujšega. Ne verjamem, da boste s kroničnim vnetjem grla še lahko peli prvi tenor, saj se obseg glasu z leti tudi zmanjšuje. Morda pa boste prav dobro peli drugi tenor, ki ne zahteva tolikšen napor za glasilke. In peli boste z manjšo glasnostjo.

2) Gre za to, kako živeti optimalno, po najboljših močeh in sposobnostih, ki jih imamo. Tudi Tepeš ne bo celo življenje mogel skakati 244 m daleč. Veste, vsem se nam včasih malo toži po starih časih, ko smo bili sposobni premikati gore. Ampak tudi vkalupiti se v dane razmere je sposobnost, ki jo nimajo vsi in jo mi nismo imeli nekoč.

Na kratko predlagam, da še enkrat obiščete ORL specialista in se z njim pogovorite o tem, kaj še smete in kaj ne delati z vašim glasom, petjem. Naša življenjska filozofija mora biti takšna, da nas celo življenje osrečuje. Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal