Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Povečanje dojk in kritje stroškov ZZZS-ja


Vprašanje:

Spoštvovani Stara sem 20 let in moje prsi se niso razvile normalno kot ostalim vrstnicam v mojih letih, oziroma jih skoraj nimam in to mi zelo vpliva na socialno in spolno življenje ter samozavest, saj se ne počutim kot ženska. Zanima me, če je kakšna možnost da mi ZZZS krije delno ali v celoti stroške plastične povečave dojk.V primeru kritja me zanima kakšen je postopek. Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana,

tako kot druge telesne mere, je tudi velikost dojk v populaciji razporejena približno v obliki zvonaste krivulje. Večina žensk ima srednje velike dojke, manjši del predstavnic lepšega spola ima zelo velike ali zelo drobne prsi. V vseh primerih gre za »normalne« dojke. Zaželenost določene velikosti je pogojena z družbenimi in osebnimi estetskimi merili.

ZZZS ne krije estetskih posegov, saj nezadovoljstvo z videzom ne ogroža zdravja v ožjem pomenu besede. Izjema so rekonstrukcijski posegi po boleznih, poškodbah ali prirojenih stanjih. Zavarovalnica krije posege pri zelo izraziti asimetriji dojk, tubularnih dojkah (razvojna motnja oblike), pri gigantomastiji (izjemno velike dojke, ki motijo gibanje), rekonstrukciji dojk in popolni nerazvitosti dojk (agenezija).

V zelo redkih primerih ZZZS krije stroške operacije na osnovi prepričljivega priporočila psihiatra ali kliničnega psihologa. Priporočilo mora jasno potrditi vzročno povezavo med hudimi psiho-socialnimi težavami in objektivno »napako« telesnega videza.

Kot prvi korak vam predlagam pregled pri plastičnem kirurgu, ki bo ocenil stopnjo pomanjkljivega razvoja dojk in vam svetoval ustrezno operacijo.

Lep pozdrav.
asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.