Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Moteč občutek v okolici danke in mod


Vprašanje:

Pozdravljeni, pred nekaj meseci se mi je v okolici danke in mod pojavil moteč občutek. Ta del sem si namazal z različnimi kremami in zanima me, ali je možno, da imam občutek pikanja v okolici zadnjika (danke) od kreme? Bil sem na pregledu pri dermatologinji in je rekla, da je vse tako kot mora biti, da ne vidi nobenih sprememb v okolici zadnjika. Včasih imam občutek, kot da imam nekaj zapečeno okoli anusa, je to možno od kreme?  Bi lahko bilo kaj nevarnega, kakšna bolezen?

Odgovor:

Spoštovani!

Stanje, ki ga opisujete je morda nekoliko nejasno. Kot pišete. dermatolog na koži ni videl sprememb. Zbadajoče bolečine v zadnjiku in v neposredni bližini se ponavadi pojavijo ob črevesni razpoki, kar pa bi lahko ugotovili s pregledom.

Kako obsežne preglede bi svetovali, bi se lahko odločili šele glede na vaša leta. V starosti od 50 do 70 let v Sloveniji vsi dobijo povabilo na pregled blata, na skrito krvavitev, ki ga nudi program SVIT (program za zgodnje odkrivanje kolorektalnega karcinoma). Če ste v tej starosti skupini, se ne pozabite odzvati. Vedno poudarjamo, da preiskava nič ne stane in nič ne boli, negativni izvid pa je zelo veliko vreden. Tudi če je izvid pozitiven, ni rečeno, da gre za raka ampak, da se napravi preiskava, ki razjasni stanje. Ponavadi gre za kake nenevarne polipe, morda tudi vnetne spremembe. Če pa odkrijemo rakasto obolenje, ga odkrijemo prej, kot bi se sicer pokazalo samo in so uspehi zdravljenja zato bistveno boljši.

Svetujem, da razmislite o pregledu zadnjika in danke pri ustreznem specialistu.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.