Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Duševne motnje in alkohol, kako do strokovne pomoči?


Vprašanje:

Pozdravljeni, znanec, visoko izobražen moški, je po spletu okoliščin postal alkoholik. Bil je na psihiatriji, kjer so povedali, da ni pripravljen, ne kaže interesa, da bi se odvadil alkohola. Zadne pol leta se mu je stanje zelo poslabšalo in kot laiki mislim-o, da ni kriv le alkohol, ampak da ima hudo duševno motnjo (nemogoče se je  pogovarjati z njim, tudi ko ne pije, ne ve kateri dan je...) Ker je sokrajan in brez službe (sicer s sorodniki, ki jim je očitno nerodno, da je takšen kot je in ne vidim, da bi mu pomagali na način, ki bi bil zanj primeren), me zanima, na katero ustanovo se naj obrnem-o, da bi se zanj poskrbelo v smislu pregleda, kaj se z njim dogaja. Mislim-o, da ni več opravilno sposoben, zase ni sposoben več skrbeti, tava po Sloveniji. Včeraj zvečer je bil spet daleč od doma, med potjo nazaj z vlakom je izstopil nekje daleč, potem pokliče kakšnega znanca in se razburja... Ker ne bi rad-i, da se tako nadaljuje in, da nekdo poskrbi za kakšen pregled zanj, nam prosim svetujte, na koga se je potrebno obrniti, da se bo kaj naredilo, Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Do pregleda pri psihiatru lahko gospod pride z napotnico osebnega zdravnika, lahko se naroči pri psihiatru najbliže kraju bivanja. Mogoče bi se nekdo, ki mu zaupa, pogovoril z njim in ga poskušal usmerit po pomoč.
Če se sam ne strija, da bi obiskal psihiatra, je stvar malo težja. Najbolje, da gre eden od svojcev do njegovega osebnega zdravnika, da mu svetuje kako naprej.
V primerih, ko se oseba ne strinja z obiskom psihiatra, se jo lahko prisilno hospitalizira le v primeru, da ogroža svoje življenja ali zdravje, ali pa življenje oziroma zdravje drugih. V takih primerih posreduje tudi policija. Vsekakor to ni prijetna rešitev, vendar je včasih nujna, da se človeku pomaga.
Upam, da se bo zadeva ugodno rešila.

Lep pozdrav.


 Petra Može, univ. dipl. soc. del.

Aktiven

Petra Može, univ. dipl. soc. del.

Bolezni starostnikov

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal