Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pregled zaradi suma alergije na gluten


Vprašanje:

Pozdravljeni! Zadnje leto sem imela pogoste težave s prebavo, po obrokih sem imela zelo napihnjen trebuh. Zadnje pol leta so se mi težave le še stopnjevale, v smislu hudih težav s prebavo ter hudih bolečin v trebuhu, izgubila sem tudi nekaj telesne teže. Ob vseh teh težavah sem posumila, da gre za alergijo na gluten, ki sem ga zadnje 3 mesece tudi izločila iz prehrane in vse omenjene težave so izginile. V kratkem sem naročena na alergološki pregled. Zanima me, ali je potrebno v prehrano pred pregledom zopet vključiti živila, ki vsebujejo gluten in, ali v nasprotnem primeru (če ostajam pri brezglutenski dieti) testi morebiti ne bi pokazali alergije? Hvala za vaš odgovor. Lepo pozdravljeni!

Odgovor:

Spoštovana gospa. Sami ste si že diagnosticirali bolezen, težave in sedaj bo lažje, saj ne bo potrebno iskati, ampak le potrditi. Ni potrebno spreminjati prehrambenih navad zaradi preiskav, saj se dokazovanje izvaja preko krvi, kjer so ta protitelesa prisotna v večji meri, kot pri ljudeh brez celiakije. Vseh načinov dokazovanja ne poznam. Obstaja tudi hitri test, ki ga je možno kupiti v lekarnah. Vendar vi ste že naročeni na preiskavo. Zelo veliko je vredno, ko veste, za kaj gre in kako težave odstraniti, saj šele potem lahko normalno brez strahu in skrbi živite. LP!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal