Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ogljikovi hidrati me naredijo neuporabnega


Vprašanje:

Spoštovana, Že več let imam precejšnje težave s prehrano. Z leti in veliko eksperimenti sem ugotovil, da mi probleme povzročajo sladkor, med, slaščice, bela moka (tudi polnozrnata moka, če jo je preveč), škrob, testenine, sokovi, sladko sadje, alkohol... Skratka vse kar ima visok glikemični indeks. Ko pojem kaj od naštetega, čez uro ali dve postanem utrujen, pade mi motivacija, koncentracija, malo kasneje postanem razdražljiv, pogosto pa tudi tesnoben. Če ne prekinem z uživanjem sporne hrane, se simptomi slabšajo. Vse bolj sem utrujen, nemotiviran, glavo imam polno megle... Če kaj od te hrane jem zvečer, se potem skoraj zagotovo zelo zgodaj zbudim - celo ob dveh ali treh ponoči. Zbudim se popolnoma buden in svež in ni možnosti, da bi zaspal nazaj. Splošni zdravnik me je napotil na preiskave za celiakijo in alergije. Oboje negativno. Alergije so preverjali z vbodnimi in krpičnimi testi - vse negativno. Ultrazvok organov trebušne votline BP. Ob zaključnem razgovoru mi je alergologinja omenila, naj preverim reaktivno hipoglikemijo. Pobrskal sem po internetu in našel nekaj materiala. Odtlej se držim diete, ki jo priporočajo hipoglikemikom - zelo, zelo previdno z ogljikovimi hidrati in dovolj beljakovin, dobrih maščob ter zelenjave. Ugotovil sem, da polnoznati kruh v majhnih količinah (do polovice rezine polnozrnatega kislega kruha, ki se ga da kupiti v Mercatorju ali Sparu) na en obrok ne sproži simptomov. Če pojem celo rezino naenkrat in brez dodatka maščob ali beljakovin, si sprožim epizodo simptomov, ki traja kak dan in pol. Moje vprašanje je, kaj dolgoročno pomeni dieta, ki vsebuje zelo malo OH in veliko maščob in beljakovin? S težo nimam nikakršnih težav. Že leta in leta imam konstanto težo. BMI je v spodnjem delu mojega idealnega področja. Pazim, da je med maščobami čim manj nasičenih (kupujem v glavnem teletino in ribe) in, da uporabljam dobra olja (oljčno, repično in laneno) za pripravo majoneze in arašidovega masla. Vseeno me zanimajo dolgoročne posledice prehrane, ki temelji na beljakovinah in maščobah. Drugo vprašanje je: ali menite, da je mogoče, da so moje težave hormonsko pogojene? Moja laična razlaga mojih težav je namreč: zaužitje hrane z visokim glikemičnim indeksom sproži dvig inzulina, inzulin sproži znižanje glukoze v krvi, ki pade prekomerno globoko in povzroči utrujenost, možgansko meglo, težave s koncentracijo - to je za telo stres, na katerega se odzove z dvigom adrenalina in kortizola. Adrenalin me naredi naspidiranega (kar se res dogaja), kortizol pa me zjutraj zbuja. Ali menite, da je mogoče, da z napačno prehrano povzročam hormonsko neravnovesje ali prekomeren hormonski odziv? Mogoče je relevanten še ta podatek: veliko let sem bil zelo sladkosned in zelo rad sem jedel kruh in druge močnate jedi. Sam verjamem, da je pri meni šlo za neko vrsto odvisnosti od medu, čokolade, kruha in podobne hrane. Upam, da vprašanje ni predolgo in nejasno. Hvala.

Odgovor:

Spoštovani,

možno je, da so vaše težave hormonsko pogojene, vendar je to samo iz napisanega težko razbrati.
Najprej bi se dotaknila vaše osnovne težave. Kot pri mnogih stvareh, je prav mogoče, da je vaša težava pravzaprav skriti blagoslov. Če vam hrana z visokim G.I. povzroča težave, pomeni, da morate na prehrano bolj paziti in posledično boste pojedli manj zdravju škodljivih snovi. G.I. obroka se lahko niža na tri načine. Prvi je ta, da hrani, ki jo pojeste dodajate maščobo, npr. olivno olje, namaze iz kokosove maščobe…, drugi je ta, da imate vsak obrok kombiniran, da vsebuje malo ogljikovih hidratov, več beljakovin, maščob in vlaknin, torej to kar že počnete in pa tretji in to je moj najljubši način, da ob vsaki hrani pojeste ogromno vlaknin v obliki zelenjave. In tu smo že pri vašem drugem vprašanju. Statistično vam dolgoročna dieta bogata z maščobami in beljakovinami in revna z ogljikovimi hidrati in vlakninami skoraj gotovo prinese srčno žilne bolezni in povečuje možnost za nekatere vrste raka, predvsem črevesnega in raka na prostati.

Moj predlog bi bil, da si za osnovo vašega prehranjevanja vzemite jedilnike za sladkorne bolezni. To so visoko kakovosti jedilniki, ki so po mojem mnenju osnova vsakega zdravega prehranjevanja. Mogoče še to, ko boste iskali jedilnike se na zadovoljite s prvim, ampak poglejte kdo je oseba, ki ga je napisala. Mnogo jedilnikov, ki kroži naokoli je namreč precej starih in ne upoštevajo novih dognanj. Tako na primer lahko v starih jedilnik za sladkorno bolezen najdemo tudi hrenovke in paštete, manj sladkan (seveda z belim sladkorjem) čaj in podobno, torej hrano, ki pod nobenim pogojem ne more veljati ta zdravo. Do natančnejših zaključkov pa bi lahko prišli le ob natančnem pregledu vašega jedilnika.

Srečno!
 Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Aktiven

Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Rekreacija Diete in hujšanje

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.