Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Povišana sedimentacija


Vprašanje:

Pozdravljeni! Lepo prosim za Vaše cenjeno mnenje o povišani sedimentaciji. Že kar nekaj let imam povišano sedimentacijo (trenutno 50). Bila sem že pri specialistu hematologu, ki pa ni vedel povedati nič konkretnega. Tudi sedaj sem od lečečega zdravnika dobila napotnico (redno) za obisk tega specialista (predvidoma konec aprila). Ker sem zelo zaskrbljena, vas lepo prosim za mnenje in predlog, kam se naj obrnem za rešitev teh težav. Stara sem 53 let, posebnih težav nimam. Hvala !

Odgovor:

Pozdravljeni,

veliko bolezni daje povišano sedimantacijo, ki zgolj pomeni, da je nekje v telesu neko vnetje, ne pove pa kje in kakšno je vnetje. Hematolog je sigurno opravil še kakšne preiskave, da bi našel izvor tega vnetja. Ker ne omenjate drugih sprememb, jih verjetno ni bilo. Lahko gre za kakšen zobni granulom, za kronično vnetje žolčnika, krčne žile, revmatizem, ... Bolezni ušes, grla, pljuč bi dale večje težave v smislu bolečin, ki jih ne navajate. Torej bi bilo najbolje opraviti kontrolo pri hematologu, kamor ste že naročeni. Sam bi vsekakor še ponovil pregled krvi in opravil ultrazvok trebuha. Vse ostalo lahko počaka. Če hematolog ne bo odkril nič novega, pa vsekakor z vsemi izvidi obiskati revmatologa.

Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

27. 02. 2017 07:10:35
Pozdravljeni ! mene pa zanima če je povišana sedimentacija (60) normalna ..in če ni zakaj osebni zdravnik to kar "spregleda" in zakaj ne poišče vzroka za povišano sedimentacijo?
hvala za odgovor in l.p.
5. 04. 2019 11:15:41
Spoštovani,
pred kratkim sem opravil sistematski zdravniški pregled, kjer so v zaključku svetovali mojemu osebnemu zdravniku nadaljnji pregled pri spec. zaradi povišane sedimentacije eritrocitov SR 20. (predlagali so: cepljenje proti hepatitisu B, nadaljnje preiskave po odločitvi os. zdravnika). Moj zdravnik je menil, da ni razloga za nadaljnje preiskave in cepljenje, saj gre za le malce povišano vrednost. Dejansko je menil, da bi bil razlog utemeljen pri vrednosti okrog SR 100.
Zanima me, kakšna so dejanska merila in kriteriji pri mejnih vrednostih SR, oziroma ali se lahko različno tolmačijo glede na vrsto testa same krvi.

Andrej
starost: 60 let