Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Boleči vozlički na zadnjih sklepih prstov


Vprašanje:

Že nekaj mesecev se mi pojavljajo boleči vozlički na zadnjih sklepih prstov. Gibljivost rok je kar dobra, enako tudi moč. Kaj svetujete? Stara sem 60 let, imam povečan holesterol, drugih izrazitih težav nimam!

Odgovor:

Spoštovani,

vozlički, ki jih opisujete, so najverjetneje tako imenovani Buchardovi vozlički, ki se pojavljajo v sklopu degenerativnega revmatizma, oz. artoze malih sklepov. Gre za dokaj pogost pojav, ki ga srečujemo v zvezi s "staranjem" naših sklepov. Ne gre za revmatizem, ki bi zahteval napotitev k revmatologu ali kakšno posebno zdravljenje. Je pa proces dokaj neprijeten: bolečina je značilna zlasti za obdobje nastajanja teh vozličev, nato pa se umiri, sklepi so malo bolj trdi, zlasti pa malo manj prijetni na pogled. Vaša glavna naloga je vzdrževati gibljivost teh sklepov, za kar priporočamo razgibavanje, npr. v topli vodi.

Torej nič nevarnega, le neprijeten pojav v zgodnji starosti. Želim vam čimmanj bolečin in zlasti čimmanj zaskrbljenosti, saj vsako življenjsko obdobje prinese svoje tegobe.

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.