Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ali mi ZZZS krije plastično operacijo povečanja dojk?


Odgovor:

Spoštovana,

plastični kirurgi opravljamo rekonstrukcije telesnih delov po hudih poškodbah, boleznih kot je rak in prirojenih napakah. Nekateri rekonstrukcijski posegi so namenjeni izboljšanju delovanju določenega organa ali dela telesa, drugi pretežno povratku normalnega videza. Motnje videza in posledična nizka samopodoba imata lahko hude psihosocialne posledice in slab vpliv na zdravje v širšem pomenu besede. ZZZS krije rekonstrukcijske posege v celoti. Omogoča tudi vse ostale posege, ki preprečujejo poslabšanje zdravja ali izgubo funkcije.

Med pravice zavarovancev niso vključeni posegi izključno estetske narave. Med takšne na primer spadajo odstranitve nenevarnih kožnih izrastkov, odstranitev odvečne strijaste kože na trebuhu po porodih, korekcija povešenih dojk, odstranitev moških dojk, liposukcije, pomladitev obraza, polepšanje nepravilnih nosov in ušes in podobno. Dovoljene so redke izjeme v primerih, ko videz močno odstopa od zaželenega in psihiater ali klinični psiholog na osnovi poglobljenega pregleda svetujeta estetski poseg v namen izboljšave ali preprečevanja slabšanja psihosocialnega zdravja.

Huda asimetrija dojk ali popoln izostanek razvoja dojk, sodita med razvojne motnje, ki upravičeno zahtevajo rekonstrukcijo. Običajno takšne operacije opravimo kmalu po puberteti, da mladostnicam omogočimo kar se da normalno socialno in spolno življenje. Manjše asimetrije dojk so popolnoma normalen pojav.

Najprej se oglasite na pregled in pogovor k plastičnemu kirurgu. Potrebno je oceniti stopnjo asimetrije in izbrati najboljšo operacijo za vas. Operacija na račun zavarovalnice je nekoliko manj verjetna, saj so vaše skrbi v zvezi z asimetrijo nastale zelo pozno. Za presojo o upravičenosti operacije na stroške zdravstvene blagajne je potrebno poznati vse okoliščine in predvsem dejansko stopnjo težave in njen morebitni vpliv na kvaliteto življenja. V vašem pismu je bistveno premalo podatkov.

Lep pozdrav!
asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.