Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Razširjene pore in rdečica


Vprašanje:

Pozdravljeni! Že od samega začetka pubertete imam probleme s kožo (mozolji, mastna koža, itd.). Pred dobrim mesecem sem nehala jemati zdravilo proti aknam in stanje na koži je veliko boljše. Ni več mozoljev.. Ostala je rahlo mešana koža in zelo razširjene pore, ki se nahajajo po celotnem čelu, ob nosu, po licih in sencah. Koža zgleda še nekoliko pordela (mogoče so vzrok popokane kapilare?) predvsem na predelih, kjer pore niso razširjene. Moja dermatologinja mi je sicer rekla, da je treba po zdravljenju z zdravilom proti aknam, počakati še pol leta, da se stanje na koži stabilizira.. Zanima me, če obstaja kaj proti razširjenim poram? Seveda ne pričakujem, da se le-te 100% odstranijo, vendar bi se lahko vsaj zmanjšale. Slišala sem že za kemične pililnge in me zanima, kaj vi mislite o tem. Namreč, stara sem 20l et in vseeno ne bi rada že zdaj preveč posegala v kožo, ker se bojim kakršnihkoli posledic. Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor!

Odgovor:

Pozdravljena,
glede rdečice je res potrebno počakati približno pol leta. V kolikor gre za razširjene kapilare, se le te da odpravljati tudi z IPL tretmani. Razširjene pore, oziroma tak tip kože pa se da izboljšati s primerno kozmetiko ali pa tudi kremami z zdravili katere se predpisuje na recept.
Med postopki, ki izboljšajo stanje take kože so tudi kemični pilingi. Najbolj uporabljana je glikolna kislina, salicilna kislina, mandelična kislina ali druge mešanice sadnih kislin. Menim, da vam bo vaša dermatologinja, ki pozna vašo kožo lahko primerno svetovala. Glede na to, da vaša koža ni idealna, je pravilno, da se kljub mladosti zanimate za primerno nego saj bo tako v bodoče stanje kože boljše.
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.