Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zdravljenje spuščenega črevesja


Vprašanje:

Pozdravljeni. Glede na to, da v prejšnjem odgovoru omenjate ustrezno zdravljenje spuščenega črevesa, se na vas obračam z vprašanjem, kako se le to ozdravi. Na kolonoskopiji so namreč ugotovili, da imam spuščeno črevesje, pa me zanima kako poteka zdravljenje, kaj lahko glede tega storim sama? Že v naprej najlepša hvala za vaš odgovor.

Odgovor:

Spoštovani!

Spuščeno črevo je velika težava tako za bolnike kot za zdravnike. Gotovo ste slišali za cistokelo, rektokelo, izpadanje maternice in črevesa. Ko popušča medenično dno se pojavijo številne težave. Z nekaterimi operacijami se da kaj pomagati. Če izpada maternica jo v večini primerov odstranijo. Pri spuščenem mehurju in rektokeli ginekologi napravijo operacije s katerimi ojačajo steno nožnice. Kadar izpada črevo se najprej zaviha kot ohlapna podloga v rokavu, kar daje bolniku občutek, da ga tišči na blato, obenem pa se mu zdi, da je zaprt. Če se stanje še naprej slabša, lahko črevo popolnoma izpade, kar se pokaže kot za pest velika, sluzasta kepa na mestu zadnjika. Nobeden od posegov, ki ga napravimo v takih primerih ni lahek niti za bolnika niti za operaterja. Ker je tkivo slabotno tudi ni mogoče garantirati popolnega uspeha. Rezultati so bolj ali manj zadovoljivi. Tisti pri katerih poseg ne uspe najbolje, pa so seveda razočarani.

Dobro pa je, da bolniki vedo zakaj imajo težave, predvsem v primeru, če se čutijo zaprti, saj je nesmiselno jemanje močnih odvajal, ki ponavadi stanje samo še poslabšujejo. Težave se ponavadi ne pojavljajo ločeno, ampak popušča bolj ali manj celotno medenično dno. Pri težavah z odvajanjem je pametno opraviti preiskave (proktološki pregled), bolj natančno stanje pa prikaže defekografija (rentgensko slikane zadnjika med izločanjem).
Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.