Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Gilbertov sindrom in ocena delazmožnosti


Vprašanje:

Stara sem 47 let in imam že 20 let ugotovljen Gilbertov sindrom, pred 2 leti pa rosaceo obraza in oči, kronični gastritis .... Zadnji 2 leti sem tudi precej utrujena, potrebujem veliko spanja - 10 ur (občasno tudi več - do 16 ur), Utrujenost se pojavi že zjutraj (kar prej ni bilo izrazito), le težko se pripravim za službo, utruja me vožnja, doma počivam kar nisem nikoli prej. S težo nimam problemov, precej pazim na to, kdaj in kaj pojem, nisem slabokrvna, le bilirubin je višji (od 20 do 60), AF pa nizka (1), ostali laboratorijski.izvidi so v glavnem v mejah normale. Razmišljam o delu za 4 ure, vsaj začasno oz. poskusno, v staležu zaradi tega še nisem bila, če je bilo hudo sem vzela dopust. Prosim za vaše mnenje o možnosti ocene delazmožnosti, saj menim, da se mi stanje iz meseca v mesec slabša, posebej ob najmanjšem stresu. Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana gospa. Gre za dva problema.
1) Želite mojo oceno vaše delazmožnosti z ozirom na opis zdravstvenih težav. Jasno, da tako, kot se počutite, ob tako številnih težavah in z nič kaj konkretnimi diagnozami, ne morete biti in niste sposobni opravljati svojega dela z optimizmom in elanom 8 ur.

Vendar je drug problem večji. 2) Zakaj ne bi vse sile usmerili v rešitev problema. Brez neke diagnoze ne morete kar sprejeti, da ste utrujeni ali celo nezmožni za delo. Potrebno je najti vzrok in ga odstraniti, da boste lahko normalno opravljali svojo službo in bo po njej še ostalo nekaj energije za doma. Stari ste 47 let. Gilbertov sindrom, ki ga imate že 20 let, vam verjetno tudi v preteklosti ni delal težav, saj imate jetrne teste razen bilirubina, dobre. Prav tako je pomemben podatek, da niste slabokrvni. Potrebno je raziskati, opravite še teste za funkcijo ščitnice, ki bi lahko bila zelo verjeten razlog za vašo utrujenost. Seveda je potrebno oceniti tudi srce (EKG in vsaj CEM preiskavo in po možnosti UZ srca). Če je vse to dobro, se morate resno pomeniti s svojim zdravnikom, saj je možna tudi depresija za takšno stanje. Želim, da najdete pravio diagnozo, pravi vzrok za vašo utrujenost in odpravite problem, saj v vaših letih se morate še vedno dobro počutiti. Menim, da zmorete. Držim pesti. Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.