Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Krčne žile in boleče noge ter zatekle noge


Vprašanje:

Stara sem 52 let. Krčne žile so se mi pojavile pred 10 leti, vendar me to ni preveč motilo. Zadnji dve leti pa me bolijo noge in mi tudi zatekajo, še posebej desna. Na mečnici imam dve zateklini, kot da bi mi počila žila v notranjosti. Na sprednji strani pa imam modrico, vendar se nisem udarila. Naj navedem še, da sem velika 162 cm in tehtam 70 kilogramov. Res je, da sem v zadnjih 5-ih letih pridobila 10 kilogramov, vendar dvomim, da bi lahko bil to vzrok otekanja nog. Prosim za vaše mnenje in se vam najlepše zahvaljujem.

Odgovor:

Spoštovana,

10 let imate krčne žile na obeh nogah, dve leti pa vas nogi močneje bolita in otekata, ena bolj kot druga.
Vse, kar opisujete, je razložljivo s krčnimi žilami, ki so lahko različno močne na vsaki nogi in zaradi tega različno otekata in bolita. Vendar ne smemo pozabiti tudi na druge možnosti.

Na nogah so možne sledeče diagnoze:

1. Najmanj verjetna lumboishialgija obojestransko, po domače išias. Najmanj verjetno, ker ne opisujete mravljinčenja in mrtvenja vzdolž nog in noge pri njem ne otekajo veliko.
2. Tromboza noge - ponavadi nastopi samo na eni nogi istočasno, noga zelo oteče in boli. Pri vas pa traja otekanje in bolečina dve leti. Ne verjamem. Globoke in povrhnje vene nosijo kri proti srcu.
3. Bolezen arterij je tretja možnost, ki bi se lahko skrila za krčnimi žilami. Mi bi rekli: "Saj ni nič hudega, saj so samo krčne žile", pa bi pozabili na arterije, kjer se bolečina pojavlja pri daljši hoji in pri večjem naporu. Arterije peljejo kri od srca proiti nogam in jih prehranjujejo. Arterioskleroza nog je zelo pomembna.

Kaj narediti, da bomo imeli pravo diagnozo in se bomo pravilno zdravili, saj ne moremo kar sprejeti, da nas boli. Ne smemo obupati, saj se da vsakemu problemu priti do dna in ga rešiti. Pojdite k svojemu osebnemu zdravniku in vas bo poslal na določitev gleženjskega indeksa in na Dopler ožilja nog, kjer bodo vse žile pregledali. Ko boste imeli postavljeno diagnozo, pa kar pogumno na operacijo krčnih žil, saj to je rešljivo, če je možno z lasersko operacijo krčnih žil. Vse ostale diagnoze pa bodo preiskave ovrgle (zelo verjetno). Gospa, kar pogumno.

Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.