Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave z odvajanjem po porodu


Vprašanje:

Pozdravljeni! Postavljam vam vprašanje za katerega ne vem kam se naj obrnem, me pa zelo muči. Sem 5 mesecev po porodu in imam težave z odvajanjem blata. Moje blato nima nobene konzistence, je bolj ali manj mehko se ne drži skupaj kot normalno blato, ampak so nekakšni koščki. Na blato grem vsak dan  1x. Kadar odvajam sem opazila, da se mi zadnjik izboči navzven v nožnici se mi naredi nekakšna bula. Opazila sem, da če to bulo stisnnem nasproti je odvajanje lažje. To tkivo se vidi v nožnici,  pogledalo še ni ven, česar me je zelo strah, da slučajno bo. Zgodilo se mi je, da nisem šla takoj na wc,  ko sem začutla impulz, potem nisem mogla odvajati,  ko sem šla ponovno na wc. Pomagala sem si sama, a to blato je bilo izredno smrdeče, lepljivo. Jemljem tudi železove pripravke zato je blato temnejše obarvano. Prehranjujem se zdravo (zelenjava z domačega vrta). Sama sem tudi ugotovila,da tipljem po celi dolžini nožnice nekakšne vijuge, mislim, da je to črevo, saj ne vem kaj bi lahko bilo drugega. Pri ginekologu sem naročena drugo leto, zato vas prosim, če mi lahko podate  nasvet, kaj bi to lahko bilo in, če je potreben kakšen ukrep. Keglove vaje delam redno, kaj še naj naredim. Hvala vam!

Odgovor:

Spoštovana!
Sprememba, ki jo opisujete je prav gotovo nastala v času poroda. Takrat se pogosto zgodi, da se zadnja stena nožnice močno raztegne. Zaradi te raztegnitve tkivo popusti, pri odvajanju se zato črevesna stena izbuhne navspred, kjer je čvrstost tkiva popustila. Težava se imenuje rektokela. Stanje ni nevarno, je pa neprijetno. Lahko ste brez strahu. Skrbite, da boste hodili mehko na stran. Blato kot ga opisujete je lahko posledica jemanja zdravil, verjetno je blato tudi bolj črno zaradi prisotnosti železa, ki ga jemljete.

Ko boste šli k ginekologu, mu omenite kaj sem vam svetoval. Večinoma te težave popravljajo ginekologi, tako da učvrstijo zadnjo steno nožnice z manjšo operacijo. Vprašanje je kolikokrat ste že rodili oz. ali nameravate še roditi. Morda bi bilo pametno tako operacijo narediti potem, ko novih nosečnosti ne boste več planirali. Ob novih porodih bi se lahko operirana zadnja stena nožnice spet raztegnila.
Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.