Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Strah me je izvida HPV pozitiven


Vprašanje:

Lep pozdrav! Moje ime je Ela, stara sem 23 let. Pisala sem vam že,ko sem dobila izvide pap,in sicer pap c, atipične ploščate celice ( ni mogoče izljučiti PIL visoke stopnje ). Poslana sem bila na kolposkopijo, kjer ni bilo videti nič sprememb, opravljena je bila tudi biopsija in pa narejen je bil tudi test za hpv. Sedaj sem dobila izvide in sicer: Gre za okužbo HPV. V bioptičnem materijalu papilarni endocervicitis brez znakov dispalzije cervikalnega epitela. Kontrolni HPV in BMV cez 6 mesecov. Zanima me,kaj točno pomeni izvid,ali je prisoten samo hpv brez sprememb? Kolikšna je možnost, da se spremembe pojavijo cez 6 mesecov? Zelo sem v stresu, ker je potrebno čakati kar pol leta, do ponovnih pregledov..A li je smiselno, da grem na kontrolo bmv in hpv ze prej samoplačniško ali počakam na redno kontrolo čez 6 mesecov? Glede na to, da se hpv največkrat prenaša in seveda "dobi" z nezaščitenimi spolnimi odnosi predvidevam, da sem okužbo dobila od bivšega fanta. Torej sem najdlje lahko okužena eno leto,ker sem pred enim letom stopila v zvezo z njim. Vendar sem na internetu in seveda še od drugih virov izvedela, da se lahko virus prenaša tudi preko dotikov,brisač itd...ali naj sedaj živim v strahu, da bom okužila domače? Med ted časom sem tudi spoznala novega partnerja s katerim še nisem imela spolnih odnosov. Če prav razumem, tudi če bom imela spolne odnose, zaščitene seveda s kondomom, ali oralne spolne odnose lahko virus prenesem na njega? Zelo sem v stiski, ker partnerja nočem izgubiti, vendar me je strah, da bi ga s tem samo ogrozila in seveda, če ga okužim, potem bo nazaj spet okužil tudi mene in okužbe se ne bom nikoli rešila, čeprav po večini izzveni oz. ga telo premaga v 8- 12 mesecih? Ali se spolnim odnosom raje odpovem? Obupana sem, ker imam v mislih samo to, da bom 6 mesecov v strahu kaj bo, kako je z mano, ali se boljša ali slabša in, da bom s tem tudi ogrozila partnerski odnos ter odnose s svojimi bljižnimi zaradi stalnega stresa in napetosti, ker razmišljam samo o tem, da sem okužena. Prav tako se moram potem odreči vsem oblikam dotikanja...ali tudi poljubljanja?? Resnično me je strah, da bi ogrozila ljudi, ki jih imam rada in pa še posebej samo sebe in svoje zdravje! Naj še povem, da se zelo trudim okrepiti svoj imunski sistem, kajenje sem zmanjšala za skoraj 80 % in ga seveda poskušam opustiti, več se gibam, uživam več vitaminov itd..... Ali lahko storim še kaj več? Za vse razlage in odgovore se vam že vnaprej iskreno zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Odgovor:

Spoštovana,

glede na to, da je bil izvid testa HPV pozitiven, gre za okužbo s HPV, kar pa še ne pomeni nič hudega. Izključene so bile že prisotne predrakave spremembe, torej domnevamo oz. lahko pričakujemo, da bo organizem sam premagal okužbo, brez kakršnih koli posledic. S tako okužbo se sreča več kot polovica ljudi v svojem življenju, torej to ni nikakor redka stvar. Zakaj odvzem šele čez pol leta - ker praviloma negativen izvid testa HPV lahko pričakujemo največkrat šele po enem letu. Če bi ponovili test HPV že čez mesec ali dva, bi bil skoraj zagotovo pozitiven.

Okužba s HPV se daleč najpogosteje in najhitreje prenaša pri direktnih spolnih odnosih (brisače in podobno niso strokovno potrjeni načini prenosa). Pri odnosih z novim partnerjem se zaščitita s kondomom, čeprav je precejšnja verjetnost, da je že od preje okužen tudi vaš novi partner.

Ne vznemirjajte se zaradi teh stvari, pustite času čas, po enem letu ali dveh bo slika bolj jasna, Vam pa se do takrat ne bo zgodilo nič hudega.

Pa lep pozdrav!
prof. dr.  Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

HPV in rak materničnega vratu

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.