Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pomanjkanje železa


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Po porodu imam zelo slabo krvno sliko, predvsem kar se tiče železa. Minilo je že 5 mesecev, izboljšanja kar ni, vrednost železa je 4, hemoglobin 117. Ves čas jem železove tablete; sprva 2, sedaj, 1 tableto na dan. V nosečnosti sem pila železov sirup in pazila na prehrano, pa je bilo vse na spodnji meji. Kupila sem si železov sok, pijem koprivov čaj, jem jetrca, govedino, brokoli, borovnice - vse kar ima veliko železa, pa ne izboljšam rezultata. Zdravila vzamem na prazen želodec z vitaminom C, da bi bla resorbcija boljša. Kaj naj še naredim, da bo boljše? Nimam močnih menstruacij. Kakšna bi bila normalna vrednost za mene, ki sem po porodu?

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Gospa,

spremnite logotip v npr.:"Upanje" ali na "čakajoča na optimizem" ali "ne dam se!".
Vaša kri bi morala biti takšna kot pri vseh drugih: HBG nad 120 in Fe nad 10. Vidim, da uživate vso hrano z veliko železa, zdravila in ste 5 mesecev po porodu. Pijete vitamin C. Morda pa je kljub vsemu resorbcija slabša. Vnos železa v telo je po moji oceni zadosten.

Predlagam, da si date pogledati še vitamin B12 v krvi in folno kislino, ki sodelujata v resorbciji. Vsak laboratorij vam bo odvzel kri za ti dve preiskavi. NI tako drago. Okoli 15 EUR. Morate zaupati v pravilnost terapije in še prej res odkriti vse razloge in imeti pravo diagnozo. Vse se vedno reši, če se dovolj potrudimo in gremo po pravi poti. Obstaja tudi možnost železa v žilo v obliki injekcij, če bi kri bila še slabša.

Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal