Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kako lahko kot medicinec nekomu svetujete, če ne veste vzroka obolelosti?


Vprašanje:

Spoštovani! Iz vsega spoštovanja do medicine, še posebej do kirurgije, ki je nezamenljiva, vas moram vprašati, kako lahko nekomu svetujete kot medicinec, o obolelosti dela telesa, za katero obolelost medicina ne pozna vzroka nastanka? Ko sem se učil svoje stroke, me je moj mojster opozoril: "Fant, če nekaj ne veš, raje povprašaj in ne kar po svoje delati, ker boš naredil le škodo!" No, to sem si dobro zapomnil in se zato vse življenje učim in berem, vse kar je strokovnega, kar mi je tudi pomagalo, da sem odkril tudi naravne zakonitosti, ki jih znanost še ni uspela odkriti, ko ravno zato medicinci ne morete učinkovito zdraviti ter izdelati tudi učinkovita zdravila! V upanju, da ste me pravilno razumel, za kar se vam zahvaljujem in lepo pozdravljam!

Odgovor:

Spoštovani gospod Konrad! Parkrat sem bral vaše komentarje in si ustvaril vtis o vas in vaši osebnosti. Ste dober sogovorec, razgledan. Menim, da pravilno razumem vaše vprašanje , vaš komentar. Govorite širše, filozofsko in splošno, kar čutite, da je resnica.

Naj komentiram. Vsak zdravnik v svojem dometu izobrazbe, razgledanosti, širine, ki je pri vsakem posameznem zdravniku različna, opravlja svoje delo, ki smo se ga naučili. Zato pravim, da v svojem dometu. Tudi sam sem se naučil skozi leta, da moje znanje ni absolutno pravilno. Sam poskušam zdraviti v dometu mojega znanja. Predvsem skušam z vsem srcem poslušati pacienta in skušam dojeti njegov problem, njegovo vprašanje in z vsem mojim znanjem pomagati. Vse moje znanje je moja vsa izobrazba, moj instinkt, vse izkušnje, ki sem jih skozi vsa leta zdravljenja dobil tudi preko povratnih informacij iz bolnice in od pacientov.

Tudi ne trdim, da je samo uradna medicina prava. Nikakor. To je evropska medicina. Obstaja tudi moč vere, moč molitve te ali druge vere. Močno verjamem, da je moč v nas samih odločilna in da vsi, ki zdravimo, samo dajemo smernice pacientom. Sam skušam pacienta posrkati in ga spraviti na moje razmišljanje, da bo z vsem srcem verjel v tisto kar počne z zdravljenjem. Temeljim seveda na uradni medicini, ki pri meni temelji na fakulteti, na specializaciji in na 24 letnih izkušnjah, na stotisoče pregledanih pacientih, na številnih, ki sem jih spremljal tudi do smrti. Pacienti, ki hodijo k meni, so me izbrali, ker so in, ker verjamejo, da jim bom jaz lahko med temi zdravniki v našem okolju, najbolj pomagal. Vedo pa, da bom za njih uporabil vse svoje znanje in vso srčnost in, da moje delo ni vezano na 8 ur službe ter, da jim bom v hudih trenutkih na razpolago kadarkoli, tudi ponoči. Vedno bolj pa se zavedam, da ne vem vsega, da se moram izobraževati neprekinjeno. Spoštovani gospod, zelo bi bil vesel, če sem pravilno razumel vaš komentar in še bolj, če sem pravilno odgovoril. Tako jaz menim. Popolnosti ni, vendar se ji lahko približujem. Ne smem delati napak, čeprav jih vsak dela, tudi jaz, a napake ne smejo povzročati invalidnosti niti smrti. Upam, da bom vedno lahko tako mirno spal, kot do danes. Menim, da vsak moj pacient v meni lahko najde prijatelja, h kateremi lahko pride po pomoč.
Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.