Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kakšna je razlika med avtogenim treningom in samopsihozo?


Vprašanje:

Spoštovana gospa! Prosila bi, če mi razložite razliko med avtogenim treningom in samohipnozo. Imam problem, da mi misli kar naprej uhajajo in se ubadam z nepomembnimi skrbmi, pri vsakem delu in nasploh vsepovsod. To je tako, ko včasih rečemo, da nekaj preberemo, pa sploh ne vemo, da smo kaj brali. Pri meni se to dogaja neprenehoma, pa ne samo pri branju, tudi pri delu, gledanju tv.... Ne vem za kaj se naj odločim. Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana!
Avtogeni trening je metoda sproščanja, s katero si sugeriramo gesla, ki nam postopoma pomagajo do popolne sprostitve telesa. Gesla so določena in se nanašajo na doživljanje miru, teže in toplote v telesu, usmerjena so pa tudi lahko v uravnavanje delovanja srca in drugih delov telesa.

Samohipnoza je nekoliko drugačna metoda, ki se jo naučimo preko inštruktorja hipnoze, ki nas nauči, kako vstopiti in kako iztopiti iz hipnoze. Pomembne so tudi pozitivne sugestije, ki si jih ves čas izrekamo.

Obe metodi sta učinkoviti in pripeljeta do ugodnih učinkov za človekovo zdravje. Obe metodi je potrebno nekaj časa izvajati, da se naučimo tehnike in da se naučimo kako se sprostiti.

Avtogeni trening sama dobro obvladam in se mi zdi koristna in uspešna tehnika. Hipnoze in samohipnoze še nisem preizkusila, tako da vam o osebni izkušnji žal ne morem povedati. Poznam pa nekaj kolegov, ki so bili na teh tečajih in so zelo pohvalalili to metodo.
Pa uspešno odločitev.
 Simona Sanda, uni. dipl. psih.

Aktiven

Simona Sanda, uni. dipl. psih.

Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

21. 12. 2011 09:47:19
Hvala, da ste me spomnili, kako pomembna je disciplina pri avtogenem treningu. Sama sem ugotovila, da bi bilo zelo dobro, ko bi na tak način odgnala vsiljene temne misli, pa sem se zatekla k molitvi serafinskega rožnega venca. Tudi pri molitvi sem se zalotila, da nisem zbrana. Ugotovila sem, da opravim molitev najbolj popolno in brez napak zjutraj, zato se takoj po umivanju spravim k polurni meditaciji ob ponavljanju mantre, ki me napolni z mirom in polno mero tihe uravnovešenosti, delo poteka usklajeno in nasplošno sem bolj zadovoljna. Za avtogeni trening pa še vedno nisem dovolj disciplinirana, morda mi bo zdaj uspelo, ko sem odkrila, da je pomemben čas in prostor kdaj izvajamo vaje. Zame je to zjutraj, ko ni možnosti, da bi me zmotil telefon, ali kdo na vratih.