Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Alergija na mačke


Vprašanje:

Spoštovani ! Že tri leta me muči problem, ki ne vem kako bi ga na nek način omilila. Že 10 let imam mucka, ki je večinoma v stanovanju, zunanje okolje je edino balkon, kjer gre za kakšno urico na dan. Z možem sva že 5 let v pokoju in sva se kar precej navezala nanj. Zdaj pa imamo namreč težavo, ki je nikakor nisem želela, namreč moja snaha ima alergijo na mačjo dlako. Kadar pride na obisk se ji po kakšni urici pojavijo težave - kihanje in srbenje oči. Prav težko mi je pri srcu, ko vidim, da jo včasih to zelo moti in zaradi tega skrajšajo obisk, ker ne zdrži več v stanovanju. Rada bi ji pomagala, zato vas prosim za nasvet, kaj naj naredim, da bi te njene težave čimbolj omilila. Sedaj vedno, ko pride na obisk, mucka zapremo v sobo, tako da ne pride z njim v stik, ampak težave so kljub temu. Ker se z snaho zelo lepo razumemo bi ji rada toliko pomagala, da bi lahko prišla v miru na obisk, da ne bi bila v strahu, da bo zopet kihala, ko pride k nam. Vesela bom vsakega nasveta, ki bi nam pomagal pri tej težavi. Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni ! Tole je sicer bolj vprašanje za zdravnika alergologa kot za nas veterinarje. Žal se v primeru alergij ne da kaj dosti narediti, razen če sicer snaha lahko vzame kako sredstvo proti alergiji, ki ga ji predpiše zdravnik.
Nekaj zagotovo tudi pomaga fizičen umik živali, vendar pa dlake še vseeno ostajajo prisotne v prostoru v vsakem primeru in v primeru res hude alergije samo umik živali v drug prostor ne bo dovolj.

Lep pozdrav!


 Iris Selan, dr. vet. med.

Aktiven

Iris Selan, dr. vet. med.

Domači ljubljenčki

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

5. 01. 2012 16:26:36
Pozdravljeni. Tudi mi imamo v širši družini alergika, osemletno punčko, ki ima težave vsakič, ko nas obišče. Kar se tiče alergije na mačke, naj bi bil alergen v resnici v mačji slini in ne v dlaki. Alergen se, ko se mačka liže po kožuhu, nahaja ne le na njem, pač pa se "prilepi" po celem stanovanju, tudi po zavesah, stenah itd. Da bi torej omogočili alergiku okolje, kjer ne bo imel težav, bi ga morali kar nekaj dni čistiti, obenem pa iz njega odstraniti mačko.

Moj prijatelj, sicer zdravnik, ima zanimivo izkušnjo, namreč ko je postal alergičen na svojega mačka, ni želel sprejeti svoje alergije, zato se je odločil z mačkom preživeti nekaj dni v tesnem stiku (maček je bil povsod zraven, tudi spala sta skupaj). Prijatelj je imel sicer prve dni hude težave, potem pa so te kar naenkrat izginile in zdaj nima več alergijskih reakcij.

Če zaidem v bolj psihološke vode, sem mnenja, da problemi kot takšni ne obstajajo, ampak jim obstoj zagotavljamo sami, torej (si) jih delamo sami. Vi pravite, da imate problem - toda če gledamo na vaše pisanje v celoti, je očitno, da je to bolj snahin problem, ne vaš. Je pa res, da imamo ljudje dostikrat nagnjenje, da spreminjamo svoje okolje, če se nam nekaj ne zdi prav, čeprav mogoče drugih niti ne moti tako kot nas. Moja kmečka logika mi pravi, da če bi bilo snahi odveč hoditi na obisk ali če nikakor ne bi zdržala, najbrž ne bi več hodila. In kar je še bolj pomembno, če si snaha noče sama pomagati, potem ji nihče ne more, niti to ne bi bilo etično. Ko gremo ljudje k zdravniku, gremo tja z željo, da se pozdravimo. Če ne bi želeli ozdraveti, mislim, da nas tudi zdravila ne bi mogla pozdraviti.

Če imate željo, da družini ostaneta v stikih, potem lahko recimo poiščete drugo okolje za druženje, tako da bo volk sit in koza cela. Samo moje mnenje.