Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zobki pri punčki


Vprašanje:

Pozdravljeni! Imam 4 mesece staro punčko, ki je pravkar dobila oba spodnja zobka (1). Zanima me ali je to normalno, da sta poševno prišla ven? Kaj naj storim, da se zravnata? Zelo rada ima dudo. Katero naj izberem, da ne bo kasneje težav z zobmi. Sama imam zelo ravno zobovje in bi rada dosegla to tudi pri njej. Kdaj in kateri pa so na vrsti naslednji zobki, da pridejo ven? Kako ji pomagati, da bo manj težav? Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovana gospa!

Položaj zoba, ki izraste v ustno votlino je odvisen od lege zasnove za ta zob, ki se je oblikovala v čeljustnici. Običajno pri mlečnem zobovju ne opažamo večjih odstopanj od normale, seveda pa so možne izjeme. Glede na starost vaše hčerke ne bodite preveč zaskrbljeni zaradi položaja njenih sekalcev, saj se bo njihov položaj sčasoma zaradi delovanja jezika spontano popravil.

Trenutno torej ni razloga za vaše ukrepanje, lahko pa z dojenjem otroka v veliki meri vplivate na pravilno rast in razvoj čeljusti in s tem zobnih lokov. Prav tako je pomembno, da kot mamica prepoznate in odpravljate razvade, ki vplivajo na kasnejši razvoj zobovja - naprimer drža odprtih ust, dihanje na usta (skrbite za dobro prehoden nos), uporaba stekleničke ali dude (odpravite jih čimprej), ko bo hčerka starejša pa poskrbite, da bo jedla hrano, ki jo je potrebno žvečiti, saj na ta način pripomoremo k ustreznemu razvoju zobnih lokov in preprečujemo nastanek tako imenovanega tesnega stanja zobovja. Seveda ne pozabite na redno in pravilno higieno otrokovih zob, saj zdravi mlečni zobje zagotavljajo prostor za njihovega stalnega naslednika v zobnem loku.

Običajno so naslednji mlečni zobje, ki izrastejo zgornji srednji sekalci, so pa tudi tukaj možna odstopanja.
Lep pozdrav!
 Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Aktiven

Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Zdravje zob, zobna estetika

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal