Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Gibljivost prstov po operaciji


Vprašanje:

Pozdravljeni, pred dvema mesecema in desetimi dnevi sem bila operirana - po poškodbi dveh zadnjih prstov desne roke. Prerezane sem imela obe 'tetivi' in eno je uspelo 'zašiti', zato so mi povedali, da bom uporabljala le eno (glavno) tetivo in da bodo prsti fleksibilni le v zgornjem, zadnjem členku. Nosila sem kleinertovo opornico 4 tedne, potem pa sem začela z razgibavanjem in fizioterapijo. Sedaj, po vseh teh tednih sta prsta otečena od brazgotine ali česarkoli že, ne pa popolnoma gibljiva - ne morem narediti popolne pesti (manjka 2 cm do dlani - od zgornjega konca členka), brazgotina še vedno kar boli in predvidoma imam le še ta teden fizioterapijo. Pri iztegu prstov opažam, da je mezinec še vedno malce pokrčen - čeprav zdaleč ne tako, kot na začetku terapije, ko je kazalo res slabo z njim. Prstanec je skoraj popolnoma raven, pri krčenju so pa težave. Fiziatrinja je rekla, da se vse skupaj ne bo več kaj dosti spreminjalo (?!) ??? Ta izjava mi je vzela dosti entuziazma za vaje s prsti, saj po njeni izjavi sodeč se stvar ne bo spremenila - pa naj jaz delam kar hočem... To enostavno ne verjamem, da vadba s prsti po preteku dveh mesecev in pol ne povzroča sprememb v gibljivosti prstov. Ali res ni nobene metode ali česarkoli, s čemer bi omilila ali zmanjšala oteklino in brazgotino (mažem jo tudi vsak dan) do te mere, da bi bili prsti bolj gibljivi? Ali torej vadba s prsti po 2,5 mescev ne zaleže nič več??? Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovana gospa,

brazgotina zori do enega leta in v tem času je za mehčanje smiselno nadaljevati s čvrsto masažo. Oteklina se bo najverjetneje še zmanjšala v neslednjih mesecih. Prsta morate še naprej razgibavati v vseh sklepih. Za boljši izteg mezinca bi morda potrebovali še ekstenzijsko opornico za čez noč.

Po poškodbi kit zategovalk (fleksorjev) pogosto ni mogoča polna gibljivost poškodovanega prsta navkljub dobro opravljeni operaciji in rehabilitaciji. Roka je zapleten in natančen mehanizem. Poškodba pusti brazgotine na kitni ovojnici, objemkah, sosednjih tkivih in sami kiti. Ta je lahko po poškodbi nekoliko skrajšana ali razvlečena. V času predpisanega mirovanja včasih nekoliko "zarjavijo" sklepi, še posebej, če opornica ne podpira prstov v pravem položaju ali se razgibavanje ne začne dovolj zgodaj. Vse našteto lahko trajno zmanjša obseg giba poškodovanega prsta.
V primerih zelo zavrte gibljivosti je včasih potrebna dodatna operacija, pri kateri kito sprostimo iz brazgotine. Vsekakor morate še nadaljevati z razgibavanjem in čimbolj redno uporabo poškodovanih prstov. Po nadaljnja navodila pojdite tudi na kontrolno k kirurgu, ki vas je operiral, saj najbolje pozna vaš primer.

Lep pozdrav!

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.