Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kronični gastritis


Vprašanje:

Pozdravljeni. Stara sem 29 let, lani so mi diagnosticirali kronični gastritis, po dveh terapijah smo odstranili H. pylori. Težave z želodcem in s prebavo so še prisotne in se potencirajo skladno s psihičnimi obremenitvami, stresom, obveznostmi. Takrat so prisotni napihnjenost, vetrovi, rahla slabost, bolečine v želodcu. Sicer se prehranjujem vegetarijansko in skušam slediti zdravemu načinu življenja (uravnotežena prehrana, rekreacija). Pred kratkim sem doživela psihični pretres, zaradi katerega sprva štiri dni nisem imela apetita in nisem jedla ničesar, po enem tednu mi je še kar slabo in mi gre na bruhanje že samo ob misli na hrano. Takšne reakcije sicer še nisem imela nikoli ob podobnih dogodkih. V petih dneh sem shujšala za 3 kg. Vem, da za moj želodec ni zdravo, da je prazen (sicer ves čas veliko pijem, med 2 in 2,5 l na dan). Zanima me, ali lahko s tem vnetno stanje še poslabšam in kako bi svoje želodčne težave ublažila, glede na to, da se apetit še ni pojavil, oz. imam vsakič, ko že kaj zaužijem, grozen občutek slabosti. Najlepša hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovna!
 Kronični gastritis pesti veliko Slovencev. Je tipična spomladansko jesenska težava. Vi ste z dvakratno terapijo rešili problem Heliobakter pylori, hujšanje in težave pa so ostale.

Želodčno vnetje je tipična psiho - organska težava. Nekateri ljudje so zelo podvrženi stersu. Še posebno značajski koleriki, ki so neprekinjeno v stresu in potem so "krivi" vsi okoli njega, ki morajo kot sterlovod sprejemati slabo počutje. Upam, da niste čisti kolerik ali pesimist. A tudi to ni problem, če se tega zavedamo in to sprejmemo kot dejstvo. Bistvo problema je v tem, kako se sproščati, kako obvladovati stres. Mi sami ne moremo spremeniti celega sveta okoli nas, lahko pa spremenimo sebe. A potrebno je iti v sebe in se naučiti obvaldovati stres. O tem piše veliko knjig. Potem težave s hrano, z želodcem, s kislino, s slabostjo izginejo same od sebe.

V koliko  vam nikakor ne uspe, je potrebno ob persistiranju težav, obiskata specialista internista gastroeneterologa in skupaj z njim poskušati najti rešitev. Lepo pozdravljeni.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.