Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ščitnica in tumor


Vprašanje:

V letu 2003 sem bila na preiskavi pri tirologu, ki mi je kasneje v letu 2003 poslal še v bolnišnico na zdravljenje. Takrat sem imela vrednosti TSH 0,006;T4 23,25; T3 9,56. Na zdravljenje k tirologu nisem šla, ker sem bila v istem času napotena na nevrokirurško kliniko, kjer so mi odstranili tumor v velikosti cca 3cm fronto polarno parasagitalno levo, ostal mi je manjši fronto bazalno nad levim sprednjim klinoidom. Po operaciji sem se vsa leta počutila dobro, lahko rečem odlično, kakšnih težav zaradi delovanja ščitnice nisem imela, čeprav sem vedela, da se vrednosti večajo. Tudi kolesarila sem in hodila na izlete v gore. Zadnjič pa se mi je po nekem teku oziroma hitri hoji kasneje doma zgodilo, da se mi je zavedanje za trenutek prekinilo, začela me je boleti glava, neprijetno sem se počutila, zato sem šla k zdravniku. Zvečal se mi je krvni tlak, ponavadi je zgornji okoli 125, zdaj je bil 148. Poslana sem bila na krvne preiskave, vrednosti S-TSH 0,005; S-T4 32,39; S-T3 11,49. Glava me je neprijetno bolela kake tri dni, potem je bilo v redu, zdaj pa se mi je glavobol spet pojavil. Prosim, da mi pojasnite kakšna zdravljenja bodo potrebna, je možno ščitnico zdraviti samo s tabletami? Ali je nujno zdravljenje z radioaktivnim jodom, bojim se da ta ne bi vplival na rast tumorja in bi mi bilo potem slabše. Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,
moram reči, da imam malo premalo podatkov za povsem eksakten odgovor, rabim podatke o vašem tumorju v glavi, kakšne simptome ste imeli... pred operacijo.

Dvomim, da gre glede na lokacijo tumorja za kakršnokoli povezavo med tumorjem in prevelikim delovanjem vaše ščitnice. Slednje je potrebno zdraviti, ker sicer telo oz. vse celice preveč "kurijo". Radioaktivni jod ni noben bavbav, torej pogumno do tirologa. Vsak glavobol po operaciji tumorja v glavi, je prav tako resen alarm, potrebno je ponoviti CT glave, čisto v vaše dobro.Upam, da bo vse v redu.