Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Boleči prstni sklepi


Vprašanje:

Pozdravljeni! Že kar kakšno leto opažam boleče ročne sklepe, v zadnjem času opažam tudi oteklost, ampak v jutranjem času. Ko prste razgibam, otekline počasi izginejo. Najprej prstni sklepi, po nekem času se je stvar preselila tudi na zapestja in še malo kasneje na komolce. Potem na nožne prste. Pred kakšnimi 5 meseci sem seveda obiskala svojo zdravnico, ki me je poslala na testiranje krvi in sicer v vseh možnih kategorijah in končna diagnoza je bila, da imam sicer rahlo povečan holesterol, da je nekaj več bakterij v urinu, kar je zame, ki sem sicer za 49 letnico res zdrava, neobičajno, ampak še v mejah, končna diagnoza pa, da so bolečine prav gotovo psihičnega izvora. In karton zaprla, ker kot mi je razložila, od tu naprej mi ne more pomagat. Saj ji verjamem. Moram povedati, da sem ena tistih srečnic, ki so zdravi, razen seveda, da mi sem pa tja ponagaja moj razum, ki je preveč analitičen in preobčutljiv in pri teh letih še vedno v nekem delu dovolj plah, da me zamaje, vendar ne več v taki meri, kot me je 15 let nazaj, ko sem pristala na pomirjevalih in antidepresivih, za katere sem se odločila, da jih ne bom niti poskusila jemat. Raje sem naredila tečaj globinske meditacije, kar nekaj let resno meditirala in spreminjala svoj mind. Uspelo je, vsaj mislim. Ampak še vedno sem samo človek:-). Da končam: dejstvo je, da se sprašujem, če je mogoče, da holesterol na tak način vpliva na sklepe, da so mogoče tudi povišane vrednosti bakterij v urinu pokazatelj kakšne začetne faze bolezni, razen vnetja urinarij. Ginekološko sem povsem zdrava, je torej možno, da se zaradi manjše psihične prenapetosti, ki je za današnje čase skoraj neizogibna, vsako jutri zbujam s temi bolečinami? Povem še, da sem spremenila način prehranjevanja in se osredotočila na pretežno presno prehrano, da se gibljem, ker imam tudi tako službo, imam pa kar nekaj kilogramov preveč. Vitke se pravzaprav niti ne poznam in nimam interesa hujšati. Tako se dobro počutim. Upam, da nisem napisala preveč. Strah me je kakšne sklepne bolezni, za kar pa moja zdravnica pravi, da trenutno ni pokazateljev v krvi. Hvala vam za vaš trud.

Odgovor:

Spoštovana gospa!

Težave, ki jih opisujete v smislu oteklih in okornih sklepov, ki se zjutraj po nekaj časa razgibajo, so tipične za revmatsko bolečino. Holestereol nikakor ne vpliva oz. ne povzroča bolečin v sklepih in otrplost prstov. Gibate se, spremenili ste prehranske navade. Imate veselje do življenja, niste na antidepresivih (iz teh težav ste se skopali že pred leti).
Spoštovana gospa. Obstajajo serološko negativne oblike revme, to pomeni, da se v krvi ne morejo dokazati. Predlagam, da prosite svojo zdravnico, da vas napoti k enemu revmatologu, saj preiskave, ki jih delajo oni, vaša zdravnica ne more narediti. Še vedno pa je tudi nekaj drugih možnosti, ki jih bo revmatolog izključil oz preveril. Zagotovo pa obstaja razlaga, zato ne obupati in težave kar sprejeti. Potrebna je postavitev diagnoze in pravilno pozdraviti oz. odstraniti težave, če je možno. Lepo pozdravljeni.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.