Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zdravljenje odvisnosti od tablet


Vprašanje:

Spoštovana, delam z uporabniki, ki imajo težave v duševnem zdravju. K meni prihaja gospa, ki je odvisna od tablet pomirjeval. Že10 let jih redno jemlje. Zdravniki so ji te tablete predpisali že preje, ko se je soočala z depresijo. Po smrti sina, pa se je njeno zdravstveno stanje poslabšalo in so ji dozo tablet še povšali. Odločila se je za zdravljenje, vendar jo je groza, da bi na Poljanskem nasipu v bolnišnici ostala 5 tednov. Trenutno dnevno vzame do 4,5 teh tablet, vendar lahko pride tudi na 8. Gospa bi rada izvedela, če je še kakšna druga možnost, da se odvadi od tablet - možno zdravljenje je Ljubljana, Novo mesto. Pripravljena je ostati v bolnišnici največ 1 teden. Sicer sem ji razložila, da je bolnišnično odvajanje ena izmed boljših možnosti, vendar pravi, da ne bi zmogla biti toliko časa notri. Ni pripravljena niti poskusiti. Hvala za vaš odgovor. 

Odgovor:

Spoštovana!

Osebe z odvisnostjo od tablet se sicer najbolj učinkovito zdravijo – odvajajo v bolnišničnem programu zdravljenja, se pa da tudi v ambulantnih pogojih postopoma zmanjševati odmerke pomirjevala – zdravljenje je vedno prilagojeno in individualno, po meri bolnika.

Gospa ima pomisleke, ji pa poskušajte razložiti, da se o načinu zdravljenja odločata zdravnik in bolnik skupaj, najpomembnejše je, da se gospa naroči na pregled pri nas, to pa še ne pomeni, da bo šla v bolnišnico. Lahko se naroči na številko naše ambulantne pisarne 01/3003450 – lahko tudi v mojo ambulanto.

Srečno!