Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ožilje in šport


Vprašanje:

Spoštovani, na vas se obračam, ker mi radovednost ne da miru. Bolj kot se ukvarjam z vadbo, bolj se mi poznajo žile. Kar se estetike tiče se s tem ne obremenjujem. Kar me zanima je, ali so žile postale vidne zaradi manj podkožnega maščobnega tkiva (moja razlaga pojava), ali po potrebi nastanejo v telesu nove? Nikoli namreč nisem bil ravno debel (sploh ne zgornji del telesa) in vedno sem bil precej žilav, toda še vedno me občasno preseneti kakšna nova "črtica" na roki (tudi drugje). Znanec je imel zamašene srčne arterije, ker mu jih niso mogli povsem očistiti (težaven predel ali nekaj podobnega), so mu rekli naj ne skrbi, da v tem delu bo kri že našla pot okoli. To je vzbudilo radovednost v meni. Lep pozdrav.

Odgovor:

Zdravo!

Najbolj od vsega se veselim radovednosti pacientov, saj motivirani so najboljši medij za nova znanja. Znanje pa pomaga, da si nekdo lahko več pomaga sam in manj potrebuje mene. Ni osnovni cilj zdravnika, da je nekdo čimvečkrat pri njemu, ampak tudi, da pacienta naučimo, kako si lahko najbolj pomaga sam. Če prav razumem, si bolj športnik in si bolj suh, pri vse večji aktivnosti pa imaš vedno bolj izrazite žile na večih delih telesa.

1) Normalno je, da imajo fizično bolj aktivni, suhi bolj kot debeli, močno izražene vene na rokah in/ali nogah. Samo razširjene, bolj izrazite vene nastanejo zaradi dolgotrajnih naporov in potrebe telesa po večji cirkulaciji. Ampak normalne vene brez okvare zaklopk v venah niso bolezensko stanje, ampak je to normalno stanje. Tako bi jaz ocenil tvojo situacijo. Ultrazvok ožilja je preiskava, ki pove točno, kakšne so žile in ali zaklopke delujejo normalno ali ne.

2) Vendar govoriš tudi o znancu, ki je imel zamašene srčne arterije. To je pa povsem nekaj drugega. V tem primeru govorimo o arterijah, ki po definiciji nosijo kri iz srca do nekega organa ( v noge, v roke, v srčno mišico). V tem primeru je ogrožen ta organ, ki ga ta žila prehranjuje, saj kisik in hrana ne prideta do organa. V tvojem primeru pa gre po mojem za površinske vene, ki odnašajo kri nazaj proti srcu in poleg tega niso zamašene, ampak nastajajo nove in nove in obstoječe se večajo... Poleg tega je pomembno, da imamo poleg teh povrhnjih ven, ki se vidij, še globoke vene, ki prav tako nosijo kri proti srcu in se ne vidijo.

Upam, da sem malo pojasnil. Lepo pozdravljen.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.