Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Hujšanje pri hipotirodizmu


Vprašanje:

Rada bi nasvet, kako naj shujšam. Pred štirimi leti so mi odkrili hipotirodizem. Ščitnica mi sploh ne dela več tako, zato jem umetne hormone. Sicer sem shujšala že 20 kg, a mi zadnje leto ne uspe več. Imam še vedno 10 kg preveč. Kaj mi lahko svetujete. Ali obstaja pri tej bolezni kakšna posebna prehrana? Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

če imate urejeno terapijo, potem vaše telo dobi zadostno količino hormonov. Za vas veljajo zelo podobna pravila hujšanja kot za ljudi, ki teh težav nimajo, je pa bolj pomembno, da jeste celovito hrano, kot je nerafinirana sol, nerafiniran sladkor, polnozrnati izdelki iz celega zrna ipd. Osnovna pravila pa se enaka za vse: 5 obrokov, za zajtrk kaj hranilnega, lahko tudi jajček ali ovseni kosmiči, za malico kos sadja, za kosilo obvezno nekaj zelenjave in okoli 100 g živila, ki vsebuje ogljikove hidrate, za drugo malico lahko ponovno kos sadja in za večerjo zelenjavno juho ali solato, tu in tam tudi za večerjo še 100 g mesa.

10 kilogramov je po mojih izkušnjah težje izgubiti kot 30, ker moramo biti veliko bolj dosledni pri hrani in gibanju. Če se zgornjih nasvetov natančno držite, lahko do svojega cilja pridete v 2 mesecih in pol.

Srečno!
 Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Neaktiven

Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Rekreacija Diete in hujšanje

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.