Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave s hemoroidi


Vprašanje:

Pozdravljeni, tudi jaz se obračam na vas s težavami, ki se vlečejo že skoraj 10 let in iz čisto majhnih so postale zdaj meni osebno velike. Stara sem 42 let in se že od poroda dalje  spopadam s hemoroidi, ki mi vsake toliko časa povzročajo težave. Najprej sem jih uspela malce ublažiti z vsemogočimi kremami iz lekarne in nasveti babic, zdaj pa se me bolečine držijo že več kot 14 dni skupaj in kreme in svečke ne pomagajo več. Sklenila sem, da bo najverjetneje res potrebno iti na pregled in poseg. Imam vsaj en zunanji hemoroid, ko je vnet, je velik kakšne 3 cm, ker pa včasih tudi zakrvavim iz anusa, je najbrž tudi kakšen notranji. Ko pa sem danes zbrala pogum, prebrskala spletne strani in zavrtela nekaj telefonskih številk sem ugotovila, da kar "jutri" težav ne bom mogla rešiti, saj so čakalne vrste dolge. Obupana sem in nemočna. V predelu zadnjika me boli, peče, srbi in, ko grem na blato, so bolečine komaj znosne. Kako naj si do takrat pomagam sama, saj se mi zdi, da do februarja ne bom zdržala doma. V službi le sedim, tudi delovnik je daljši od 8 ur... meni pa se zdi, da jih ima, glede na bolečine, 20. Hvala za prijaznost in vaš nasvet.

Odgovor:

Spoštovani !

Kot vidim ste ena od številnih pacientov, ki se zdravi "vzorčno" nepravilno, naj kar citiram:
"z vsemogočimi kremami iz lekarne in nasveti babic, zdaj pa se me bolečine držijo že več kot 14 dni skupaj in kreme in svečke ne pomagajo več. Sklenila sem, da bo najverjetneje res potrebno iti na pregled in poseg".

To so vaše besede in največkrat je tako, da po več letih težav bolniki le uvidijo, da morajo nekaj narediti in bi bili takrat radi pregledani takoj, po možnosti že včeraj. Tudi, če greste takoj z zdravniku, težave po opravljenem pregledu ne bodo minile same od sebe, ampak boste morali nekaj narediti tudi sami.

Po vašem opisu gre najverjetneje za črevesno razpoko, ki v resnici boli, ko se umiri, pa je stanje zopet za nekaj časa boljše. Predlagam, da si pomagate tako, da skrbite za redno in mehko odvajanje. Včasih pomaga tudi, da si v črevo vstavljate koščke domačega masla, ki zmehča zasušeno blato, ugodno pa deluje tudi kot hladen obkladek. Seveda je najbolje, da se prijavite za pregled. Z napotnico so čakalne vrste malo daljše, vendar boste ob misli na več letno vaše čakanje, to lahko dočakala v doglednem času. Vsi zdravniki pa delajo poleg dogovorjenega koncesijskega časa tudi brez napotnice. Brez pregleda bi vam težko svetovali, kaj narediti, ker gre lahko včasih za več stvari naenkrat.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.