Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Sindrom zapestnega prehoda v nosečnosti


Vprašanje:

Pozdravljeni, po prvi nosečnosti so se mi pojavile hude bolečine v zapestju. Zdravnik mi je diagnosticiral sindrom krpalnega kanala in mi dal inekcijo v zapestje, ki je stanje izboljšala za kak mesec, nato so se ponovno pojavile bolečine, a v milejši obliki. Pet mesecev nazaj pa sem zanosila in se je stanje zopet poslabšalo (neznosne bolečine predvsem ponoči, pomagam si z oprnico). Kirurg mi je predlagal operacijo. Ne vem, ali je smiselno z operacijo počakati glede na moje trenutno stanje, ali je možnost, da bolečina po porodu izzveni? Ali je možnost, da se mi je bolečina pojavila tudi zaradi vsakodnevne večurne uporabe miške računalnika? Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana gospa,

sindrom zapestnega prehoda je utesnitev medianega živca v zapestju. Pogosto nastane v zvezi z nosečnostjo. Hormonske spremembe povzročijo vnetje in oteklino kitnih ovojnic, ki skupaj z medianim živcem potekajo skozi zapestni prehod. Najpogosteje sindrom nastopi v tretjem trimesečju. Naravni potek z nosečnostjo povezanega sindroma zapestnega prehoda je spontano izboljšanje po porodu. Popolno ali delno izboljšanje nastopi največkrat kmalu po rojstvu otroka. Leto po porodu, težave (blažje) navaja le še polovica mamic.

Omejitev in prilagoditev aktivnost rok, opornica in po potrebi injekcije kortikosteroida so najpogosteje dovolj za ublažitev težav. Zelo redko je utesnitev živca tako resna, da je potrebno kirurško zdravljenje.

O operaciji je potrebno razmisliti ob kombinaciji naslednjih dejavnikov:
  • hude težave (mravljinčenje, zbujanje, bolečine, izguba moči), ki se ne izboljšajo po poskusu zdravljenja s konzervativnimi metodami,
  • izguba občutka za dotik (»gluhi prsti«) v področju, ki ga oživčuje mediani živec,
  • hitro pozitiven Phalenov test (mravljici ob skrčenju zapestij),
  • elektrofiziološka preiskava potrdi znake hude utesnitve,
  • težave nastopijo zgodaj v nosečnosti,
  • zgodovina podobnih težav v življenju pred nosečnostjo.

Sprostitev medianega živca v zapestju je kratka operacija v lokalni anesteziji, ki uspešno odpravi simptome tudi v nosečnosti. Poseg ne predstavlja posebne nevarnosti za nosečnico ali zarodek

Nazaj k vašim vprašanjem. Ob neznosnih bolečinah je predlog o operaciji smiseln, še posebej, če so prisotni tudi nekateri ostali zgoraj omenjeni dejavniki. Možno je, da bodo vaše težave izzvenele same v poporodnem obdobju. Skupaj s kirurgom morata pretehtati, ali je v vašem primeru bolje počakati ali operirati. Vsakodnevna uporaba miške še poslabšuje vaše težave. Kupite posebno miško in prilagodite višino sedišča.

Lep pozdrav!

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.