Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Metaholinski test negativen, simptomi kot astma


Vprašanje:

Pozdravljeni, do tega leta sem bila zdrava mlada ženska, ki preje ni imela večjih zdravstvenih težav. To leto pa je kot zakleto.  Letos sem bila že 5 tednov na bolniški zaradi različnih vnetij, oziroma so izgledala kot vnetja. To me zelo ovira pri življenjskem slogu, saj se veliko ukvarjam s športom. Začelo se je januarja kot prehlad. Nekako sem zdržala skozi mesec. Februarja so ugotovili atipično pljučnico (mikoplazma), metaholinski test je bil negativen, zdravila sem se z antibiotiki. Maja se mi je spet ponovilo, menda posledica pljučnice in, da sem še občutljiva. Julija se je spet ponovilo in sedaj septembra spet. Veliko smrkam in izkašljujem. Zdravnica pravi, da se dihanje sliši, kot da bi imela astmo. Predpisala mi je pršilo za nos, če je mogoče rinitis vzrok. Ali lahko svetujete dodatne preiskave, namreč moja zdravnica me ne napoti nikamor, niti ne odredi nobenih preiskav, kljub temu ,da jo prosim naj poiščeva vzrok. Hvala!

Odgovor:

Spoštovana!
Za vaše opisane težave je potrebno ugotoviti vzrok in vas potem adekvatno zdraviti.
Možno je, da gre za ponavljajoče se okužbe dihal. Potrebno je ugotoviti če ste alergična (kožni testi).
Metaholinski test narejen februarja izključuje trajno astmo v tem času (možna je astma ob naporu). V poštev pride tudi ponovitev tega testa sedaj. Potrebna je tudi meritev NO v izdihanem zraku, pozitiven test govori za vnetje v pljučih, lahko tudi astmo. Svetujem tudi opraviti kompletno pljučno funkcijo, p.p. kontrolni RTG pljuč.

Svetujem, da se z vašo zdravnico dogovorite za kontrolni pregled in dodatno diagnostiko pri svojem pulmologu.
Če morebiti želite drugo mnenje, se lahko dogovorite za pregled v eni od koncesijskih pulmoloških ambulant v Sloveniji (z napotnico ali samoplačniško).
Lep pozdrav!

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Neaktiven

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Astma in KOPB, bolezni pljuč

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.