Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zdravljenje previsokega pritiska


Vprašanje:

Pozdravljeni,
mož ima že dalj časa previsok pritisk, ki ga zdravi se z tabletami. Zadnje čase pa mu pritisk naraste do 190 /105, kljub temu nima vrtoglavice, splošno stanje je zadovoljivo. Kaj svetujete glede zdravljanja? Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana gospa. Povišan krvni pritisk je definiran kot 140/90 in več. Ob terapiji ima vaš mož še vedno pritisk do 190/105. Absolutno preveč. Ne moremo gumo na avtu napolniti na 4 atm in se voziti. Lahko. A kako dolgo?
Nesprejemljivo je vedeti, da imamo kljub terapiji še vedno povišan pritisk in nič ne narediti.

Potrebno je v prvi vrsti urediti pritisk, da bo manj od 140/90 in to 24 ur na dan. Dalje pa opraviti nekaj preiskav pri svojem izbranem zdravniku. Nikakor pa ne morete gledati pri krvnem pritisku samo na krvni pritisk, ampak morate obravnavati vse dejavnike tveganja za bolezni srca in ožilja, s katerimi je krvni pritisk ponavadi povezan (kajenje, dednost, telesna teža, prehrana, gibanje, krvni sladkor, maščobe,...). Naj vam ne bo težko lotiti se problema na tak način. Nikakor pa ne pozabiti najprej znižati pritisk, npr. poskusiti z drugimi tabletami. Ne zanemarite problem pritiska, saj se danes pogovarjamo o dolžini življenja in o srčno žilnih dogodkih. Če mi boste posredovali več podatkov, bom bolj natančno odgovoril z velikim veseljem.

Lepo pozdravljeni.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal