Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zdravljenje depresije


Vprašanje:

Prav lepo pozdravljeni! Prosim za nasvet. Pred petimi leti sem imela hude težave s z depresijo in bila napotena v Psihiatrično bolnišnico, tam je zdravnik napisal diagnozo 1. epizoda depresije predpisal mi je zdravilo, ki sem ga redno jemala nekaj mesecev in se je stanje dokaj uredilo . Se mi pa sedaj velikokrat pojavi zelo čuden občutek oz., stanje, ko kar naenkrat začutim neko grozno nemirnost v notranjosti telesa, kot neko drhtenje. Pogosto sem brez volje in utrujena in zelo nihajočega razpoloženja. Zanima me, ali je to običajna posledica po depresiji. Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Pri zdravljenju depresije je prvotnega pomena psihoterapija in le ob določenih tipih depresije tudi zdravljenje s tabletami. Zgolj s tabletami namreč le blažimo in zadušimo simptome, vzroki za depresijo pa ostanejo nedotaknjeni. Zato se začnejo pojavljati tesnoba in molečina v prsih....

Torej pri hujših oblikah depresivnosti uporabimo zdravila v kombinaciji s psihoterapijo, pri bolj blagih motnjah pa zadostuje psihoterapija (kognitivna, vedenjska, interpersonalna terapija). Pri tem je pomembno empatično poslušanje, razumevanje, vzbujanje upanja in ob tem odprava simptomov, usposobitev za vsakdanje delo, preprečevanje ponovitve.

Lepo vas pozdravljam!
dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Aktiven

dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal