Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Nenadno razbijanje srca, potenje, pritisk na blato in prestrašenost


Vprašanje:

Pozdravljeni! Zadnje štiri mesece se mi dogaja:sredi noči mi med spanjem nenadoma začne srce biti nenormalno hitro. Začne pa se tako, kot da bi me nekaj dregnilo. Postanem cela potna, pritisne me na blato. Zelo se ustrašim in se ne upam niti premakniti.Traja približno 3 do 5 min, potem pa se počasi umirja in mi začnejo mišice drgetati.Vse skupaj traja približno 10 min, potem pa zaspim. Zjutraj se zbudim rahlo utrujena.To se mi zgodi vsak mesec samo enkrat. Prvič se mi je zgodilo junija, ko je bil čez noč velik padec temperatur. Najprej sem mislila, da je to razlog. Naj omenim, da imam migrenske glavobole, predvsem takrat, ko prihaja slabo vreme in velik padec temperatur. Imam pretežno nizek krvni tlak,cca.115/70. Hvala za vaš odgovor!

Odgovor:

Spoštovana!

Nenadno razbijanje srca, potenje, pritisk na blato in prestrašenost... traja 3-5 minut. V umirjanju je prisoten drget mišic. To je povzetek in dejstva. Tipična vegetativna reakcija telesa, bi človek rekel na hitro. Utrujenost ob jutrih je lahko tudi neprekinjeno prisotna prestrašenost, psihološka nadgradnja problema, ki se vedno pojavi, ko menimo, da imamo velik problem in smo prestrašeni. Morda pa je le problem malo večji, saj imate migreno.

Menim, da je potrebno opraviti osnovni laboratorij in EKG posnetek. Idealno bi bilo v napadu, a vem, da to ni možno. Dalje, odvisno od izvidov, je možno opraviti obremenitveni test za srce pri kardiologu, ki bo dokončno odstranil srce kot vzrok za vaše probleme. Prav tako na dolgo roko je potrebno še opraviti pregled pri nevrologu, da postavite na svoje mesto migreno.

Tako smo vse obrobne manj pomembne probleme odstranili in sedaj se morate posvetiti tej vegetativni reakciji, ki jo vsakič doživite na enak način in v bistvu ni nevarna in tudi nima posledic. Kako jo zdraviti? Kdaj se pojavi? Zakaj se pojavi? Zakaj je do junija letos ni bilo? To so ključna vprašanja. Kaj se je spremenilo pri vas? So nastali problemi in skrbi? Velikokrat je nekaj takega vzrok. Ponavadi imamo to nagnjenost že od nekdaj, pa se nismo zavedali, ker ni bila v tako močni obliki. Rešitev je v analizi vsega in seveda začasno tudi v jemanju blagih pomirjeval ali beta blokatorjev.

Upam, da imate zdravnika, s katerim se lahko pogovarjate in ki bo razumel vaše težave. Dobro rešite vaš problem, ki po mojem mnenju ni tako hud, kot ga vi doživljate. Lepo pozdravljeni!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.