Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Nenadno razbijanje srca, potenje, pritisk na blato in prestrašenost


Vprašanje:

Pozdravljeni! Zadnje štiri mesece se mi dogaja:sredi noči mi med spanjem nenadoma začne srce biti nenormalno hitro. Začne pa se tako, kot da bi me nekaj dregnilo. Postanem cela potna, pritisne me na blato. Zelo se ustrašim in se ne upam niti premakniti.Traja približno 3 do 5 min, potem pa se počasi umirja in mi začnejo mišice drgetati.Vse skupaj traja približno 10 min, potem pa zaspim. Zjutraj se zbudim rahlo utrujena.To se mi zgodi vsak mesec samo enkrat. Prvič se mi je zgodilo junija, ko je bil čez noč velik padec temperatur. Najprej sem mislila, da je to razlog. Naj omenim, da imam migrenske glavobole, predvsem takrat, ko prihaja slabo vreme in velik padec temperatur. Imam pretežno nizek krvni tlak,cca.115/70. Hvala za vaš odgovor!

Odgovor:

Spoštovana!

Nenadno razbijanje srca, potenje, pritisk na blato in prestrašenost... traja 3-5 minut. V umirjanju je prisoten drget mišic. To je povzetek in dejstva. Tipična vegetativna reakcija telesa, bi človek rekel na hitro. Utrujenost ob jutrih je lahko tudi neprekinjeno prisotna prestrašenost, psihološka nadgradnja problema, ki se vedno pojavi, ko menimo, da imamo velik problem in smo prestrašeni. Morda pa je le problem malo večji, saj imate migreno.

Menim, da je potrebno opraviti osnovni laboratorij in EKG posnetek. Idealno bi bilo v napadu, a vem, da to ni možno. Dalje, odvisno od izvidov, je možno opraviti obremenitveni test za srce pri kardiologu, ki bo dokončno odstranil srce kot vzrok za vaše probleme. Prav tako na dolgo roko je potrebno še opraviti pregled pri nevrologu, da postavite na svoje mesto migreno.

Tako smo vse obrobne manj pomembne probleme odstranili in sedaj se morate posvetiti tej vegetativni reakciji, ki jo vsakič doživite na enak način in v bistvu ni nevarna in tudi nima posledic. Kako jo zdraviti? Kdaj se pojavi? Zakaj se pojavi? Zakaj je do junija letos ni bilo? To so ključna vprašanja. Kaj se je spremenilo pri vas? So nastali problemi in skrbi? Velikokrat je nekaj takega vzrok. Ponavadi imamo to nagnjenost že od nekdaj, pa se nismo zavedali, ker ni bila v tako močni obliki. Rešitev je v analizi vsega in seveda začasno tudi v jemanju blagih pomirjeval ali beta blokatorjev.

Upam, da imate zdravnika, s katerim se lahko pogovarjate in ki bo razumel vaše težave. Dobro rešite vaš problem, ki po mojem mnenju ni tako hud, kot ga vi doživljate. Lepo pozdravljeni!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

19. 01. 2012 09:17:31
Podobne zadeve se dogajajo tudi pri meni. Začelo se je v začetku julija. Tik pred dopustom sem se par dni slabo počutila. Treslo me je, bolele glava, tiščalo v prsih. Pritisk mi je zelo narasel (190/110). Pri dežurnemu sem dobila zdravila za znižanje in nasvet naj počivam in se sprostim. Pritisk se je umiril, tiščanje v prsih in tesnoba nista izginila. Naredili so mi EKG, imela sem holter za EKG in pritisk. EKG je bil bp, pritisk nekje na meji. Priporočilo dieta, lahko blažja zdravila. Od avgusta redno spremljam stanje. Tresenje celega telesa se mi pojavlja dvakrat mesečno, na začetku in sredi menstrualnega ciklusa, ko se kakšna dva dni slabše počutim. Vedno pride do tega pozno zvečer ali ponoči med spanjem. Takrat vzamem kakšen persen in stanje se umiri. Letos bom stara 49 let, menstrualni ciklus pa je zadnje leto bolj neurejen - od 17 do 35 dni. Naročena sem pri ginekologinji, tako da te izvide še čakam. Zadnja dva meseca pijem zdravila za zniževanje pritiska (Prenesa), običajne vrednosti so zjutraj cca110/70, zvečer 115/75.
Mogoče le kot zgodba, da nasj e več takih. Ko se je meni prvič zgodilo, me je seveda zgrabila panika in je bilo še slabše. Ko pa se pogovarjaš z različnimi ženskami, ugotoviš, da jih ima dosti podobne težave.
19. 01. 2012 15:45:27
Pozdravljeni!
Res na je veliko takih, ki imamo podobne težave. Slaba tolažba.
Jaz sem se s prvimi napadi panike srečala že pred 17 leti. Pa se mi je nekako uspelo, čeprav s pomočjo zdravil, spravit v red.
Po zadnjih petih stresnih letih, pa se mi očitno težave ponavljajo.
V tem letu, me je že trikrat ponoči, ko sem komaj kakšno uro ali dve spala, zbudilo močno razbijanje srca. Vsa panična sem vstala in mislila, da je z mano konec. Nisem čutila nobene slabosti, le razbijanje, prestrašenost, paniko in tudi pritisk na blato.
Ker jemljem Propranolol 40 mg, sem bila prisiljena stanje umirit s polovičko tablete. po uri ali dveh se mi je stanje nekako umirilo, da sem lahko spet zaspala.
Naslednji dan se počutim grozno. najbolj prestrašeno in utrujeno.
Opravila sem EKG, ki pa je BP. Čakam pa tudi izvide za ščitnico (mogoče pa se je tudi to ponovilo).
Živim v nenehnem strahu, groza me je večerov.
Toliko na kratko, upam da bo kmalu pomlad in bo spet vse v redu.
19. 02. 2016 21:39:14
Pozdravljeni!
Že 17 let se mi občasno pojavljajo preskoki srca. V začetku sem imela Lekoptin, sedaj že 5 let jemljem Propranolol in Xanax. Zadnji dve leti tui Eutyrox, zaradi premajhnega delovanja ščitnice. Zadnje tri tedne se mi vsak večer ob enaki uri dogaja: močan preskok srca, ki ga čutim v vratu, grllu, kot bi me nekdo davil. Potem me zajame čuden občutek, neka vročina kot bi mi šla kri nekam gor v glavo,. Potem čutim v glavi pritisk, kot bi imela pas čez ušesa in me zateguje. Ob tem mi začne tudi srce hitreje biti in malo naraste pritisk, na začetku mi je skočil na 195/110 , sedaj imam tablete Lacipil, ki jo takoj vzamen, tako mi sedaj skoči na okr. 135 - 150 in takoj pade na normalno mejo. Včasih ob tem začnem močno zehati, brez prenehanja kakih 15 minut po 2-3 krat na minuto. Potem me začne nekaj tresti v notranjosti, kot bi me zeblo, vendar mraza ne čutim. Kardiolog mi ni našel kakšne okvare na srcu (v septembru sem bila nazadnje, zdaj čakam na vrsto). Ali je potem to samo nevrološke narave, ali pa je le kakšna bolezen srca?
Mogoče je lahko to panični napad? Moram povedati, da se mi to dogaja vedno v času mirovanja oz. po že opravljenem delu, nikoli ne med delom.
Hvala za vaš odgovor
Lep pozdrav
Leonida