Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bradavice pri otroku


Vprašanje:

Pozdravljeni, pri triletnem sinu so se pred meseci na notranji strani prstov na roki pojavile bradavičke, ki so se razmnožile. Enako se je pred leti dogajalo pri starejšem sinu; bradavice so mu izžgali s tekočim dušikom. Poseg je bil za otroka zelo travmatičen in boleč, bradavice so se tudi vnele. Ali obstaja kakšna druga metoda za odstranjevanje bradavic in zakaj se sploh pojavljajo? Hvala za odgovor. Tadeja


Odgovor:

Spoštovani,
pri vašem sinu gre najbrž za običajne bradavice, ki jih povzročajo virusi. To pomeni, da je deček v svojem bivalnem okolju (vrtec, igralnice, druženje z vrstniki) prišel v stik z virusom, za katerega je značilno, da povzroča nastanek bradavičk. Inkubacijsko obdobje od okužbe do nastanka bradavic je od dva do štiri mesece, lahko je tudi daljše. Bradavice običajno nastanejo na prstih rok, redkeje na podplatih. Včasih so v večjih skupinah, zlasti na predelih, kjer se koža poškoduje (praske, ureznine ...). Bradavičke največkrat ne povzročajo težav. Pogosto se zgodi, da bradavičke izginejo spontano, zlasti pri otrocih. Žal ne moremo predvideti, v katerih primerih in kdaj bo prišlo do tega. Nekoliko trdovratnejše so bradavice ob nohtih in na podplatih.

Bradavice lahko zdravimo na več načinov:
  • Če ne povzročajo posebnih težav, lahko čakamo, da bodo spontano izginile, vendar nemalokrat dočakamo le širjenje v okolico.
  • Z nekaterimi sredstvi, ki jim pravimo keratolitiki (salicilna kislina, urea, kolodij) bradavičke zmehčamo in zmanjšamo.
  • Postopek, pri katerem z ostro žličko odstranimo oroženelo bradavico, imenujemo kiretaža. S kiretažo običajno ni mogoče odstraniti celotne rašče.
  • Najbolj ustaljeno je zamrzovanje s tekočim dušikom, ohlajenim na -196,5 oC). Postopek je precej boleč, zlasti če gre za bradavice ob nohtih in na podplatih. Na mestu zamrznitve nastane mehur, ki se po nekaj dneh odlušči. Dobra stran tovrstnega posega je, da za tako rekoč ne pusti trajnih posledic, zlasti ne brazgotin. Običajno je treba postopek ponavljati vsake tri tedne, dokler se bradavica povsem ne odstrani. Lahko se zgodi, da se na robovih zamrznjenega žarišča čez čas pojavijo nove bradavice.
  • Elektrodisekacija - bradavice odstranimo ob pomoči elektrode. Poseg je boleč in največkrat zahteva lokalno anestezijo. Po posegu je vidna krasta, pozneje nežna brazgotina (zlasti kadar je poseg obsežen).
  • Kirurški poseg - pri otrocih ga ne uporabljamo, ker obstaja velika verjetnost, da bodo bradavičke izginile spontano. V poštev pride za posamične trdovratne bradavice. Takšen poseg za pusti brazgotino.
  • Poseg z laserjem - CO2 ali z nekaterimi vaskularnimi laserji. Tudi takšen poseg ni neboleč.
  • Zdravilo, ki spodbuja lokalni imunski sistem in s tem omogoča odpravljanje bradavic.
  • V strokovni literaturi se pojavljajo tudi prispevki, ki opisujejo nekatere druge metode uspešnega zdravljenja bradavic, vendar jih za zdaj še ne uporabljajo rutinsko.
Svetujem, da se o tem, kaj je najprimernejše za vašega sina, pogovorite z dermatologom, ki bo spremembe tudi pregledal in vam pri odločitvi tudi pomagal. Prav gotovo tako, da bo za otroka in ob tem tudi za vas travma čim manjša.

Lep pozdrav!


mag. Metka Adamič, dr. med.

Neaktiven

mag. Metka Adamič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.