Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kako pozdraviti šumenje v ušesu?


Odgovor:

Spoštovani,

bolniki s tinitusom slišijo zvoke, ki izvirajo v ušesu. Opisujejo jih kot zvonjenje, brnenje, žvižganje ali šumenje. Včasih se stopnjujejo s srčnim utripom, pogosteje pa so enakomerni in nenehno prisotni.

Tinitusov je več oblik – blažje oblike po navadi minejo same od sebe ali pa jih otorinolaringolog odpravi z ustreznim zdravljenjem. Lahko se na primer odloči za terapijo z zdravili, ki spodbujajo obtok, lahko uporabi fiziološko raztopino ali hiperbarično kisikovo terapijo, ki se izvaja v komori z zvišanim pritiskom. Odvisno pač od tega, za katero obliko tinitusa gre in kaj je vzrok zanj. Najhujši pa je kronični tinitus, ki pomeni trajno šumenje v ušesih ali glavi in ga z omenjenimi metodami ni možno odpraviti. Edina rešitev za ljudi s kroničnim tinitusom je, da se naučijo živeti z nenehnim šumenjem, piskanjem in brenčanjem ter, da se te moteče zvoke naučijo odmisliti.

Vzrokov za moteče zvoke pa je več:

  • izpostavljenost močnemu hrupu (na primer poslušanje glasbe na slušalke, pri zvočnikih v klubu oziroma na koncertu, hrup na delovnem mestu …),
  • prekomerna psihična obremenitev in stres,
  • slabša prehodnost Evstahijeve cevke pri hiperplastičnem rinitisu,
  • hudo vnetje,
  • poškodba slušnih celic,
  • povečana količina tekočine v notranjem ušesu (t. i. Menierova bolezn),
  • motnje obtoka.

Tinitus se včasih pojavi brez jasnega vzroka, najpogosteje pa se razvije v sklopu Ménierove bolezni. Opažamo ga tudi pri bolnikih z anemijo (slabokrvnostjo), čezmernim delovanjem ščitnice ali po poškodbi glave, pa tudi po zdravljenju z nekaterimi zdravili, kot so različni antibiotiki.

Zvoki so na začetku bolezni komaj slišni. V nekaj mesecih pa lahko postanejo neznosni in bolnikom močno otežijo življenje. Po raziskavah naj bi za tinitusom trpela kar desetina odraslih.

Bolj natančno vam lahko pomagam s kliničnim pregledom in posvetom. Pregled v mojih ambulantah lahko opravite preko napotnice (v Splošni bolnišnici Murska Sobota) ali kot samoplačniški pregled (v Ljubljani, Mariboru ali v M. Toplicah). Na pregled preko napotnice se naročite na tel. št. 02/5123-389, na samoplačniški pregled pa na tel. št. 041/328-338.

Lepo pozdravljeni!
asist. Boris Onišak, dr. med.

Neaktiven

asist. Boris Onišak, dr. med.

Operacije Prehlad, gripa in bakterijska vnetja

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.