Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kakšno je vidno polje človeškega očesa?


Vprašanje:

Pozdravljeni. Vprašanje ni toliko zdravstvene narave vendar bolj splošno poljudne. Zanima me, kakšno je vidno polje človeškega očesa (nekje sem dobil podatek, da cca 45 stopinj), če je to negibno in se ne premikamo? In koliko se najbolj poveča, če obrnemo oko? In tretjič, koliko celotnega kroga 360 stp. lahko človek vidi, če obrne glavo? Vem, da je vprašanje po svoje relativno, vendar bom vesel bolj konkretnih podatkov. Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani. Ni problem najti kot, ki ga eno oko vidi. Zaprete eno oko in se zazrete na naravnost v eno točko, pri tem pa premikate prste druge roke okrog sebe, levo in desno. Videli boste kot, vidni kot cca 120 - 130 stopinj. Skupni kot, ki ga vidimo z obema očesoma, je okoli 150-160 stopinj. Če obrnemo oko levo in desno, se ta kot, vidni kot, brez premikanja glave, zgolj premikanje očesa, poveča na cca 200 stopinj. Imamo pa med boleznimi primere, ko se sredi vidnega polja ne vidi neko področje vida, govorimo o skotomih, in v tem primeru gre lahko za multiplo skelrozo ali kakšno drugo obolenje.
Upam, da moj odgovor zadostuje. Lepo pozdravljeni!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.