Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zlatenica pri novorojenčku


Vprašanje:

Spoštovani, na vas se obračam kot na iskrico upanja, ki mi bo malo razčistila določene pojme. Vnuk je star 10 dni in zlatenica enostavno ne izgine. V kolikšnem času je potrebno ugotoviti in pozdraviti vzrok zlatenice, da ne bi prišlo do trajnih okvar za njegovo telesce. Malo sem raziskovala na spletu in se bojim, da bi prošlo do kernikterusa. Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem. Lep pozdrav.

Odgovor:

Spoštovana,

zlatenica pri novorojenčku je posledica povišane koncentracije bilirubina v krvi, ki nastane zaradi različnih razlogov. Za oceno resnosti stanja je pomemben vzrok, zakaj ima otrok zlatenico, pomembna je koncentracija bilirubina v serumu in čas trajanja povišane koncentracije.

Velika večina novorojenčkov ima zlatenico, ki dolgoročno ni nevarna in nima posledic za zdravje. Zlasti, če se dojenček normalno doji, napreduje na teži in se primerno odziva.

Zlatenica, rumena obarvanost kože, lahko vstraja tudi nekaj tednov po tem, ko serumske koncentracije bilirubina že upadajo in je odvisna tudi od otrokove polti.

Kernikterus, kot resna posledica zlateničnosti, je danes v Sloveniji ob nadzoru novoroječkov kakršnega imamo, praktično izkoreninjen.

Lep pozdrav!

mag. Gorazd Kalan, dr. med.

Aktiven

mag. Gorazd Kalan, dr. med.

Otroške bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.