Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bradavice na intimnih delih


Vprašanje:

Spoštovani, na ustju maternice imam že dolga leta bradavico, ki je nemoteča in v premeru meri približno šest milimetrov. Nekje sem prebrala, da so takšne bradavice dejavnik tveganja za rak na materničnem ustju. Stara sem 38 let, že dvakrat mati in sem večinoma ginekološko zdrava. Ali bi bilo treba odstraniti bradavice? Ali so rezultati takega posega trajni? Kje ga izvajajo? Nataša


Odgovor:

Spoštovana ga. Nataša,
bradavice, kjerkoli se pojavljajo, povzroča okužba z virusom. To velja tudi za genitalne bradavice, ki lahko vzniknejo bodisi na koži bodisi na sluznici splovil.

Pojav genitalnih bradavic povzroča okužba z virusom papiloma (HPV = human papilloma virus), ki se prenaša s spolnimi odnosi.Izrastki sami po sebi pomenijo problem le toliko, kolikor žensko motijo. Pomembnejše je dejstvo, da HPV najdemo v sluznici materničnega vratu pri bolnicah s predrakavimi in rakavimi spremembami tega območja, zato velja za dejavnik tveganja.

Vsekakor je genitalne bradavice smiselno odstranjevati, saj so vidni znaki okužbe s HPV. Če so drobne in posamične in vzniknejo na ženski dostopnem mestu, jih je mogoče odstraniti s tekočim pripravkom, ki topi keratin (npr. Satar); dobite ga v lekarni. Če so večje in številne, običajno to ni možno; v tem primeru jih odstrani ginekolog. Ali bo učinek trajen ali ne, je zelo težko presoditi. Čeprav izrastek odstranimo, lahko virus ostane v globljih plasteh tkiva. Kdaj in v kakšni meri bo spet postal dejaven, je odvisno od prepletanja vrste notranjih in zunanjih dejavnikov, ki jih je nemogoče predvideti. Pomembno je predvsem, da spremljamo dogajanje na sluznici materničnega vratu - dokler tam ni opaziti sprememb, značilnih za dejavnost HPV (brisi PAP), dodatni ukrepi zdravljenja niso potrebni.

Lepo pozdrav! Alenka Novak, dr. med.

Neaktiven

Alenka Novak, dr. med.

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.