Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Napad panike in tiščanje pri srcu


Vprašanje:

Pozdravljeni! Stara sem 41 let in zelo zaposlena v še kar stresni službi. Pred mesecem dni, ko sem odšla na dopust, sem dobila nekakšen napad panike: tiščalo me je pri srcu, mišice so mi otrdele, lotil se me je nekakšen čuden nemir, srce mi je hitreje utripalo. Bila sem pri zdravnici, ki mi je naredila EKG in dala pregledati kri in vodo. Vse je bilo v mejah normale. Dobila sem napotnico za kardiologa, vendar bom na vrsti šele čez 2 meseca. Naslednji dan sem dobila enak napad, zato sem odšla na urgenco, kjer se je zgodilo isto. Zdravnik ni ugotovil nobenih posebnosti, svetoval mi je le dopust. Stanje se ni izboljšalo, čeprav sem si vzela dolg odmor in se poskušala čim bolj spočiti. Tišči me pri srcu, imam občutek oteženega dihanja, pogosto se mi izpahuje in loteva nekakšen strah in nemir v valovih. Večkrat čutim  nekakšen cmok v grlu. Na splošno nisem depresivna in sem kar pozitivno naravnana oseba, vendar pa me vseeno skrbi. Počutim se res obupno, v službi pa me čakajo nove zadolžitve. Mi lahko kaj svetujete?

Odgovor:

Spoštovana gospa. Obakrat, ko ste imeli napad, ki ga opisujete, ste bili pri zdravnikih. Obakrat je bilo srce izključeno kot vzrok vaših napadov. Prav je, da ste napoteni še k kardiologu, da se srce, kot vzrok resnično izključi. Ni nujno, da to takoj opravite, saj s tem mineva tudi čas, ki potrjuje, da srce ni razlog za vaše probleme. Res je, da vse pogosteje srečujemo ljudi s srčnimi dogodki pred 50-im letom starosti, res pa je tudi, da so to pretežno moški in šele po 50-em letu starosti se razlogi izeanačujejo med spoloma.

Sami potrjujete, da je v vašem življenju veliko stresa. Mislim, da morate rešitev iskati v tej smeri. Še vedno je možno,da vam probleme dela tudi hrbtenica, ki se lahko odrazi delno s težavami, ki jih opisujete. Vedeti morate, da stres ni dejavnik, ki ga lahko enostavno kar zapremo, ukinemo, kot rano, ki jo zašijemo in se zaraste. Stres je del nas, sami mu s svojim značajem, načinom življenja,miselnostjo odpiramo vrata, živi v nas in je del nas. Ne moremo kar reči, da se ne bomo več "sekirali", da nas to in ono ne bo več brigalo ali skrbelo. Tudi ne moremo kar spremeniti službe ali svojega okolja. V zatečenem stanju spremeniti miselnost in način ni enostavno.

Želim veliko uspeha, vidim, da imate tudi razumevajočo zdravnico. Vračajte se k njej in poslušajte, kamor vas bo usmerjala. Lepo pozdravljeni.

 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.