Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Otekanje nog po kemoterapiji


Vprašanje:

Spoštovani! Imam težavo, ki me močno obremenjuje. Bila sem operirana na dojki, invazivni rak, zdravila sem se s kemoterapijo. Vse kemoterapije sem v redu prenašala, samo pri peti kemoterapiji so mi malo otekale noge, bilo je predvideno, da mi lahko otečejo tudi noge. Pri zadnji kemoterapiji pa so mi do pred enim tednom močno otekle noge, od beder do prstov. Tudi močno so me bolele noge, na koncih prstov rok in nog sem čutila malo mravljnincev oz. čutenje končičev. V zadnjem tednu pa mi je oteklina od beder navzdol izginila, ostala pa mi je oteklina okoli gležnjev, občutek imam, da me boli koža, tudi na koncih prstov imam še  mravljince. Imam še občutek težkih nog. Sedaj hodim še na obsevanje, ne vem, kdaj bom prišla na vrsto k onkologu-operaterju. Bojim se, da imam limfedem, kako naj ublažim zatekanje gležnjev. Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana gospa. Dovolite v samem začetku, da vam povem, kar se tudi sami zavedate, da vedno v primeru diagnoze rak, govorimo o še kako pomembni diagnozi, ki ne posega le v kvaliteto življenja, ampak tudi v preživetje. Preživeti je najbolj pomemben cilj zdravljenja raka. Jasno, da zdravniki z vsemi načini posegamo v naše telo, da bi uničili vsako celico, ki vanj NE paše. Ob tem pa tako z operacijo, kot tudi s kemoterapijo in obsevanji posegamo tudi v zdrave celice, v zdrav del telesa, pripravljeni smo potrpeti tudi z npr. otekanjem nog, da bi le preživeli. Gre le za to, da bi vedeli, da je ta stranski pojav in prehoden.

Pri kemoterapiji so vas opozorili. Limfedem nastopi ponavadi zato, ker  z operacijo prekinemo, jih fizično odstranimo skupaj z obolelim organom. Na nogah po operaciji prsi ponavadi ne gre za limfedem, ki je poleg tega tudi enostranski, le na operirani strani telesa. Pri otekanju nog pri vas, pa gre za otekanje obeh nog.

Spoštovana gospa, potrebno je zaključiiti obsevanje in potem opraviti kontrolo pri operaterju-onkologu. Le-ta bo odločil, ali je potrebno opraviti še kakšne preiskave. Osebni zdravnik pa vam za ta čas lahko predpiše male doze diuretika, ki bo odstranil otekanje nog, torej stranski učinek terapije.

Gospa, kar pogumno naprej, saj nimate drugega izbora, kot hoditi po tej poti. Morate ozdraveti, preživeti in ponovno najti življenjsko radost in veselje, sicer z malo manjšo kvaliteto, a kljub temu z novimi spoznanji, da je življenje vrednota, za katero se splača živeti. Z boleznijo, ki jo imate, ste se vpisali med borce. Imate vse moje spoštovanje.

Lepo pozdravljeni.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal