Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Neprestano se mi kolca


Vprašanje:

Spoštovani dr. Berginc, prosila bi vas za razlago neprijetnega dogajanja - kolcanja. Prebrala sem medicinsko razlago kolcanja, vendar nisem našla rešitve za svojo težavo. Namreč -  nimam v mislih kolcanja, ki se naenkrat začne in je refleksno in se za prenehanje poslužujemo raznih metod, kot so zadrževanje diha ali pitje sladkorne vode. Gre za posamično kolcanje, oz. ne vem kako bolje razložiti - posamezni "kolc". Tisto prvo kolcanje se pri meni pojavi morda 1x letno. Takšno kolcanje oz. posamezni "kolc", je prisotno cel dan, zagotovo vsaj 10x, lahko pa tudi ponoči. V primeru, da se npr. zbudim in ne morem takoj zaspati, se zgodi, da v čakanju na spanec lahko posamično kolcnem tudi nekajkrat. Nisem opazila, da bi bilo povezano s pitjem ali hrano, saj se mi tak "kolc"  dogaja skozi cel dan, tudi kadar ne pijem ali jem, ali je od zaužitja minilo že nekaj ur. Prav tako se hrana npr. ne dviguje in niso to takšni glasni kolci kot pri refleksnem kolcanju. Razen tega, da se sprašujem,če je to normalno, me sicer ne motijo. Vprašanje vas bo morda nasmejalo, ker smo v družini imeli pred kratkim tudi smrt zaradi raka na požiralniku in sem posledično postala bolj pozorna tudi na takšne stvari, se sedaj resno sprašujem.če je to normalno stanje, ali morda znak za kakšen pregled. Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Res sem se spomnil risanke"kolca mož". Zelo lepo ste opisali svoj problem. Sami ste se tudi "dali" poučiti o reševanju kolcanja. Nisem vedel, kako odgovoriti. Vzel sem si čas. A vseeno je problem še aktualen in potrebno je odgovoriti s ciljem rešiti problem.

Še vedno ostaja problem kolcanja in pomembno dejstvo: rak na požiralniku v družini. Sam bi postopal takole:

1) brez veliko razmišljanja bi vas poslal na gastroskopijo. Najhujši je Damoklejev meč dvoma, ki vam visi nad glavo in vas psihično uničuje. Ta problem psihološkega pritiska je potrebno takoj odstraniti. In to z objektivno preiskavo, ki vas bo pomirila.
2) predpisal bi vam blag ansiolitik za tisti dan/dva, ko se kolcanje pojavi, ki ima namen znižati prag vzdraženosti živčnega sistema telesa proti pragu mirovanja. Verjetno, če ni organskih razlogov za kolcanje, je to rešitev problema.

Kar pogumno in želim uspešno rešitev problema. Telo včasih nam nerazumljivo odreagira, a neka razumna razlaga mora obstajati in predvsem rešitev. Tudi če npr. vemo, zakaj nastopi angina, še vedno sprejemamo njeno pojavljanje 1-2 x letno. Lep pozdrav !
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal