Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bradavica na spolovilu


Vprašanje:

Stara sem 36 let, ginekološko in sicer sem zdrava. Že od nekdaj imam na ustju nožnice manjšo bradavico, ki me sicer ne moti, vendar sem nekje prebrala, da je treba genitalne bradavice odstraniti. Ali je to res? Kdo in kje opravi poseg? Lidija


Odgovor:

Draga Lidija,
prave bradavice na spolovilu, ki jih imenujemo kondilomi, so odraz virusnega vnetja z virusom papiloma. Pojavljajo se na koži ali sluznici, posamično ali v skupinah. Nastanejo bodisi enkrat bodisi večkrat, v valovih. Bradavice so lahko so drobne ali pa zrastejo do velikosti nohta. Virus se prenaša s spolnimi odnosi, bradavice pa se lahko pojavijo tudi pri moškem, če je dovzeten za tovrstno vnetje.Kondilomi lahko izginejo spontano; če se to ne zgodi, jih odstranimo. Glavni problem je namreč prisotnost virusa papiloma v sluznici materničnega vratu, ki ga povezujejo z nastankom raka na vratu maternice. To je tudi razlog, da svetujemo odstranitev tovrstnih sprememb, kajti infekt se lahko razširi.
Če gre za en sam manjši izrastek, ki je že od nekdaj enak in ne raste, ni pigmentiran in ne povzroča težav, vam ni treba skrbeti, saj gre verjetno samo za navaden kožni izrastek.
 Alenka Novak, dr. med.

Neaktiven

Alenka Novak, dr. med.

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.